Annons:
Etikettsjälens-resor
Läst 5502 ggr
[yodhe]
9/16/09, 11:22 AM

Självhypnos Del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hypnos och suggestion i det dagliga livet

Innan man lär sig använda självhypnos bör man bli medveten om hur den fungerar i det dagliga livet, Det är något som pågår på någon nivå oavbrutet dagen igenom. I ett sådant förlopp ingår oftast ett  ständigt, monotont upprepande av stimuli, t.ex. mässande sång, att sitta på en  middag och lyssna på ett långrandigt tal, etc. obemärkt slumrar endel av medvetandet till och begränsar uppmärksamheten till ett litet område. Denna försjunkenhet som man ibland kan känna är i själva verket ett lätt hypnotiskt tillstånd. Om du observerar dig själv en dag, märk hur ofta du dagdrömmer t.ex.

Exakt vad är suggestioner?

Det är ett budskap från vår inre eller yttre källa som anger vad man bör göra eller hur saker borde vara, rätt eller fel? Ett budskap som binder till att betinga oss. Den betingningen kommer från alla yttre intryck, föräldrar, skola etc.

Ju mer yttre intryck, desto mer suggestioner blir vi präglade av i våra liv. Det skrivna ordet är fyllt med stark verkande suggestioner, särskilt om en auktoritet har skrivit det. Propaganda, som är ett slags suggestioner, frodas bäst där människorna är mest hypnotiserade. Ju mer omedvetna vi är desto lättare kan vi manipuleras genom de suggestioner vi tar emot via det skrivna ordet och massmedia. Suggestiva ord gör att vi känner oss trygga och väl till mods i tron att vårt begränsade synsätt representerar "Sanningen".

Religioner har av tradition använt suggestionernas makt för att kontrollera människors liv, som genom bestraffning och belöning. Nästan alla våra idéer om hur det är lämpligt att uppträda beror på suggestioner. De idéer som suggererats till stor del kommer från religioner, massmedia, från någon massrörelse. Det återstår ännu ett väldigt område där suggestionen dagligen verkar: de individuella mänskliga relationernas område. Hela processen pågår vanligen utan att man är medveten om det. Det medel vi använder för att manipulera och kontrollera varandra, med t.ex. antydningar, ogillande blickar, belöningar etc. det subtila hotet om ogillande mellan människor som står varandra nära kan antydas på väldigt många olika sätt, eller tvärtom, det positiva.

Ett exempel är: mannen som gick till doktorn med magsår, efter en utfrågning tydde allt på att det var bra för mannen, han ska snart bli befordrad vilket gör hans omgivning och familj väldigt glada. Läkaren tror att magsåret beror på stress, han hypnotiserar mannen och finner att egentligen är mannen väldigt rädd och orolig för befordran och de krav som ställs på honom. Rädslan gör att han gör motstånd, därav uppkomsten av magsår. I och med det omgivningens uppmuntran har gjort att eftersträvan inte stämmer överens med vad han egentligen känner, han slits hit och dit, men vet inte varför och spänningen gör honom sjuk.

Detta är en mycket vanlig situation vi alla kan känna igen oss i. Närhelst det uppstår en konflikt mellan våra värderingar och våra verkliga känslor, blir stress oundvikligt. Även våra egna krav kan skapa omedvetna suggestion, men om den används medvetet med intellektet kan den vara av stort värde. Det omedvetna kan däremot vara förödande och ödelägga ett helt liv. Av någon anledning är det flesta självsuggestionerna oftast negativa, man intalar sig själv att  "det här kommer inte att gå". Vår egen föreställning om att något inte går som det ska. Detta tenderar oftast till självuppfyllande. I själva verket har vi blivit hypnotiserade, av vår egen inbillningsförmåga. Många av våra begär uppstår på just det sättet: med fantasins hjälp suggererar vi oss själva i förväg. Ibland kan man få som man vill, ibland inte.

Men för de flesta, lever i ångest för att förlora något/någon, särskilt i de spel som vi suggererat oss själva att tro är mycket viktiga. De handlar för många om beroende och det i sin tur skapar ångest, över att förlora. Men om vi inte skapade dessa spel mellan människor, skulle vi heller inte ha denna ångest. Negativa suggestioner förlorar sitt grepp när vi blir medvetna om dom, och de skapas endast inom oss själva antingen genom att ge det till oss eller acceptera suggestionens om att någonting är "fel eller dåligt".

Det första steget är alltså att gå ut ur hypnosen, att medvetandegöra sin situation. Nästa steg är att använda hypnosen till positiva möjligheter för att uppnå hälsa och positiva reaktioner. Samma kraft som skapar ångest och stress kan utnyttjas för att lösa upp spänningar och ta oss in i en annan tillvaro av lugn och harmoni.  

Text taget av Richard Shames/Chuck Stein.

Skrivet av Yodhe.

Annons:
[rore]
9/16/09, 11:32 AM
#1

Tack yodhe!

Den var verkligen talande och käns genom sann, för mig.

Alla dessa osynliga fällor som är så lätta att falla i. Glad

Det gäller bara att vakna upp och känna efter självTungan ute

Underbart.

Kände mig hemma i den texten.

[yodhe]
9/16/09, 12:41 PM
#2

Varsågod rore.

Mm, det är lätt att falla i trans, men svårt att hålla sig vaken i livet..att vara här och nu, att se det som verkligen är..

[rore]
9/16/09, 3:21 PM
#3

Ja, det har du så rätt i och det kändes så skönt att läsa texten för den var så talande.

Den satte ord på mina egna namnlösa protesterande tankar, som jag haft framför allt tidigare i livet. När jag fortfarande var slumrande i denna "trans".Glad Utan att förstå vad det handlade om då…

Aldebaran
9/16/09, 10:14 PM
#4

Tack för ännu en intressant artikel Y….

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

[yodhe]
9/16/09, 11:22 PM
#5

Varsågod!

Upp till toppen
Annons: