Annons:
Etikettadyar
Läst 3406 ggr
Aldebaran
2009-08-15 05:14

Världsutvecklingen 7

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sjumde och avslutande sången om världsutvecklingen...

1. SE HÄR DET FÖRNIMMANDE, FORMLÖSA LIVETS UPPRINNELSE. FÖRST DET GUDOMLIGA. DET ENHETLIGA FRÅN MODERANDEN; SEDAN DET ANDLIGA; DE TRE FRÅN ENHETEN, DE FYRA FRÅN ENHETEN OCH DE FEM, FRÅN VILKA DE TRE, DE FEM OCH DE SJU. DESSA ÄRO DE TREFALDIGA OCH DE FYRFALDIGA NEDÅT; DEN FÖRSTE HERRENS SJÄLABORNA SÖNDER, DE STRÅLANDE SJU. DET ÄR DET, SOM ÄRO DU, JAG, HAN, O LANOO; DE SOM VAKA ÖVER DIG OCH DIN MODER, BHUMI (jorden).

2. ENHETSSTRÅLEN MÅNGFALDIGAR DE MINDRE STRÅLARNA. LIV FÖREGÅR FORM, OCH LIV ÖVERLEVER DENNA SISTA ATOMEN. GENOM DE ORÄKNELIGA STRÅLARNA LÖPER LIVSSTRÅLEN, DEN ENHETLIGA, LIKT EN TRÅD GENOM MÅNGA PÄRLOR.

3. NÄR ENHETEN VARDER TVÅ, FRAMTRÄDER TREFALDEN. DE TRE ÄRO ETT; OCH DET ÄR VÅR TRÅD, O LANOO, HJÄRTAT I MÄNNISKOPLANTAN, SOM KALLAS SAPTAPARNA.

4. DET ÄR ROTEN, SOM ALDRIG DÖR; DEN TRETUNGADE LÅGAN MED DE FYRA VEKARNA. . . .  VEKARNA ÄRO DE GNISTOR, SOM UTGÅ FRÅN DEN TRETUNGADE LÅGAN FRÅN DE SJU - DERAS EGEN LÅGA - DE SKIMRANDE STRÅLARNA FRÅN DEN ENDA MÅNEN, AVSPEGLANDE AV DE OROLIGA VÅGORNA AV JORDENS ALLA VATTEN.

5. GNISTAN HÄNGER VID LÅGAN MEDELST EN DEN FINASTE FOHATISKA TRÅD. DEN FÄRDAS GENOM MAYAS SJU VÄRLDAR. DEN STANNAR I DEN FÖRSTA OCH ÄR EN METALL OCH EN STEN; DEN ÖVERGÅR TILL DEN ANDRA, OCH SE - EN VÄXT; VÄXTEN HASTAR FRAM GENOM SJU FÖRVANDLINGAR OCH VARDER ETT HELIGT DJUR. AV ALLA DESSA FÖRENADE EGENSKAPER DANAS MANU, TÄNKAREN. VEM DANAR HONOM? DE SJU LIVEN OCH ENHETSLIVET. VEM FULLKOMNAR HONOM? DE FEMFALDIGA LHA. OCH VEM FULLÄNDAR DEN SISTA KROPPEN? FISKEN, SIN OCH SOMA. . . .

6. FRÅN DEN FÖRSTFÖDDE VARDER MED VARJE FÖRVANDLING TRÅDEN MELLAN DEN TYSTE VÄKTAREN OCH HANS SKUGGA ALLT MERA STARK OCH STRÅLANDE. MORGONENS GRYENDE SOLLJUS HAR FÖBYTTS TILL MIDDGAENS GLANS OCH HÄRLIGHET. . . .

7. "DETTA ÄR DITT NUVARNADE HJUL" SADE LÅGAN TILL GNISTAN. "DU ÄR JAG SJÄLV, MIN AVBILD OCH MIN SKUGGA. JAG HAR IKLÄDT MIG DIG, OCH DU ÄR MIN VAHAN TILL DAGEN 'VAR MED OSS', DÅ DU ÅTER SKALL VARDA MIG SJÄLV OCH ANDRA, DIG SJÄLV OCH MIG." DÅ NEDSTIGA UPPBYGGARNA, SEDAN DE IKLÄDT SIG SIN FÖRSTA KLÄDNAD, TILL DEN STRÅLANDE JORDEN OCH HÄRSKA ÖVER MÄNNISKOR - SOM ÄRO DE SJÄLVA. . . .

Sålunda slutar denna del av den urgamla berättelsen, dunkel, invecklad, nästan offantlig……… 

Världsutvecklingen 6

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Annons:
[yodhe]
2009-08-15 11:01
#1

Tack för en fin text!

Aldebaran
2009-08-15 12:44
#2

tack själv..

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Aldebaran
2009-08-15 13:45
#3

Lite kommentarer utvalda i DHL…..

1. De skapande makternas hierarki indelas esoteriskt i sju (fyra och tre) grupper inom de tolv stora ordningar, som framställs genom zodiakens tolv tecken; såsom manifesterande makter är dessa sju förbundna med de sju planeterna. Alla dessa är ytterligare indelade i otaliga underordnade grupper av gudomligt andliga, halvt andliga och eterika väsen. De förnämsta hierarkierna bland dem äro antydda i den stora fyrfalden eller exoteriskt Brahmâs "fyra kroppar och tre egenskaper"  (fysisk, eterisk, astral, mental och vilja, materie, medvetande)

Den högsta gruppen (dvs över mentalplanet) består av de sk. gudomliga lågorna, även omtalade såsom "eldslejonen" och "livslejonen", vilkas estoeriska betydelse är säkert förvarad i zodiaktecknet Lejonet. De utgör den högre gudomliga världens innersta kärna och är de formlösa eldfläktarna, i ett avseende identiska med den övre sefirotiska TRIADEN, som kabbalisterna förlägger inom den "urtypiska världen"

Samma hierarki med samma antal underindelningar återfinns i det japanska religionssystemet med dess "begynnelseväsen", sådant det har fökunnats både av Shinto-kulten och de buddistiska kulterna. I detta system går anthropogenesis (människans danande) före kosmogenesis (världsdaningen): det gudomliga uppgår i det mänskliga och skapar - på halva vägen av sitt nedstigande i materien - det synliga världsalltet.

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

[rore]
2009-08-15 18:56
#4

Minst sagt inveckladSkäms

Har läst,, måste nog läsas igen,, måånga gångerObestämd

Det låter så fint när jag läser, men jag begriper ingenting.

Det kanske lossnar    sen nångång?

Aldebaran
2009-08-15 19:43
#5

Du behöver inte skämmas för det, jag förstår inte detta till 100% heller. Jag kan läsa och ana mig till hur det är tänkt men ändå är detta väldigt abstrakt…

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

nillanb
2009-08-15 19:43
#6

Förvånad Jag tycker även jag att det är svårt att förståSkäms

Känner mig obegåvad som inte förstårObestämd

Jag är ju inte van att läsa dessa texter, men alla har väl börjat någonstansFlört.

Kan bara hoppas att poletten trillar ner så småningom.

Jag Vill ju lära mig förstå.

 

Annons:
[rore]
2009-08-15 19:46
#7

#5

Tack Alde för de vänliga orden, men jag känner mig verkligen såå korkad, just nu.

Hjärnkontoret har helt enkelt stängt för semester, verkar det som.

Hoppas det öppnar snart igenFörvånad

Aldebaran
2009-08-15 20:02
#8

mmm jag har hållit på med detta i nästan 30 år, men det är svårt att greppa detta. Visst vi vill förstå och innerst inne så anar vi och tror så, men…….Som du säger vår fysiska hjärna räcker inte till…Ibland…Obestämd

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

[rore]
2009-08-15 20:46
#9

Kan man säga att texyen i stort handlar om alltets varande och genom vilket det verkar?

Utan att jag behöver gå in och analysera små saker just för tillfället?

Aldebaran
2009-08-15 23:53
#10

vers fem handlar ju om våran resa genom mineralriket, växtriket, djurriket och sedan människoriket…

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Aldebaran
2009-08-15 23:54
#11

men istort kan man faktiskt säga som du gör i ditt inlägg #9

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

[rore]
2009-08-18 10:59
#12

Har varit inne och läst den igen.

Hahaha, Texten framträder tydligar och på ett annat sätt. Kan inte förklara hur.

Men vilken skillnad från att jag läste den första gångenFörvånadGladOskyldig

Aldebaran
2009-08-18 14:05
#13

dessa texter är ju lite poemskrivet om än väldigt kryptiskt. Kan man ställa om sig lite och tänka i andra banor så vinner man lite.. Låta fantasin flöda är åxå bra.

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Annons:
Aldebaran
2009-08-18 14:17
#14

Nu skall vi ju åxå komma ihåg att dess sju sånger om världsutvecklingen av Dzyan upptar tillsammans med kommentarer och förklaringar mer än 300 sidor av första delen av den Hemliga läran vilket är nästintill halva boken om 700 sidor. Det krävs alltså lite för att kommentera och förklara dessa sångers innebörd och andemening…

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Aldebaran
2009-08-18 14:23
#15

I Den Hemliga Läran 2 finns det ytterligare tolv (12) sånger av Dzyan, denna gång handlar det om människans daning. Den upptar nästan 500 sidor av andra delens totalt 900 sidor.

Min avsikt var att lägga ut sångerna så att ni får se hur dessa ser ut. Sedan kan dom som är intresserade köpa dess bägge band för under 500ingen på TS Adyar i Sthlm, finns under länkar…

Brukar finns i välsorterade antikbokhandlare men kostar då därefter… tyvärr… har sett priser upp till 800 för bägge…

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

[rore]
2009-08-18 14:26
#16

FörvånadJösses. Inte bara för priset. Utan för hur mycket det då faktiskt finns att sätta sig in i och läsa. * Plockar upp hakan från marken igen*

Aldebaran
2009-08-19 23:22
#17

nej priset är det nog inget fel på, är man intresserad så är ju 450 spänn ganska så överkommligt… Men det står mycket "kul" i dom banden…

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Upp till toppen
Annons: