Krafter och energier

Del 5 Observatören

2010-08-06 23:36 #0 av: [yodhe]

en serie som inspirerar och lär ut förmågan att utnyttja sina inre krafter för att nå en meningsfullare tillvaro. Av Wayne W Dayer

 

Förslag till hur du för in observatörsrollen i ditt liv.

 

Observera observatören!

När du registrerar dina ord, både de inre och de yttre, ska du också börja bekanta dig med observatören som finna bakom det observerade. Om du gör detta flera gånger om dagen märker du snart att du är mycket mer än bara en kropp och ett medvetande som mekaniskt upprepar de inprogrammerade rörelserna i ditt liv. När du kommer till insikt om att ditt sanna jag är observatören bakom det som bevittnas kommer det att föra upp dig till ny dimension av skaparkraft och sällhet.

När du lär känna observatören, påminn då dig själv att du inte kan såras eller lida på något sätt.

Som medkännande observatör skapar du en vrå av frihet där du är immun mot kroppsligt lidande. Jag föreslog en servitris som kände sig trakasserad av några ohyfsade gäster att hon skulle observera deras beteende hellre än att träda in i rollen som offer. Hon förstod inte vad jag menade och bad mig förklara. ” Ni har tre skyddande lager mellan ert verkliga jag och den omgivande världen”, sa jag. ” Först har ni servitris uniform. Den är avgjort inte ert sanna jag, så identifiera er inte med servitrisen. För det andra har ni er kropp, men ni får inte göra misstaget att tro att ni är er kropp. Om ni gör det kan vem som hest våldföra sig på er genom att fälla någon nedsättande kommentar om er kropp. Ni äger kroppen, men ni är inte kroppen. För det tredje har ni ert medvetande, men lägg märke till att det är ert medvetande. Och nu kommer vi till frågan om vem som är det jag som finns i ert medvetande. Det är observatören och det är den person ni är. Inte era tankar där ni bearbetar upplevelsen med att bli, inte er kropp som känner oro och press och avgjort inte er servitris uniform, som är en kostym. Låt inte någon ta sig in i ert inre kungarike annat än om de kommer med kärlek. Inför alla andra tar ni helt enkelt ett steg bakåt och observerar dem och ger er själv i det lilla drama som spelas upp. När ni väl upphör med den felaktiga identifikationen av er själv är ni fri. Att träda in i observatörsrollen är er biljett till friheten. Grip efter den”. Hon älskade tanken och använde den nya känslan av lättnad och stolthet i sitt inre till att hålla ifrån sig obehaglig energi från andra taktlösa eller ohyfsade gäster. Du kan när som helst göra samma sak i ditt liv genom att träda in i observatörsrollen.

Sätt upp denna bekräftelse på så många ställen som möjligt: ” I min värld går aldrig något på tok”.

Läs igenom den varje dag och låt den påminna dig om att allt som händer dig sker enligt den gudomliga ordningen och för med sig ett budskap. Den hjälper dig också att leva i det andliga riket – det oföränderligas och evigas rike.  Du kommer att börja identifiera dig själv, inte med problemen som bombarderar din kropp utan med den tysta observatören. Du kommer att se lösningar välla fram när du intar denna hållning. Om du vet att dina problem inte är dina utan bara din kropps hondrar observerandet dig från att bli handlingsförlamad i ditt inre. Denna klarhet kommer att erbjuda lösningen på din kropps problem.

När du finner dig plågad av något kan du säga högt:” Jag är något mer än det som besvärar mig.” Enbart detta enkla konstaterande där du bekräftar dig själv som något mer än en behållare för problem hindrar dig från att låta dessa problem härja i din dagliga tillvaro. Du är inte dessa problem, du är det som medvetet om dem. Din förhöjda medvetenhet kan erbjuda en tillflyktsort när du börjar lyssna till de gamla budskapen om att du är dina problem och att du kommer att plågas tills du löser dem.

Prova den här övningen: Tänk på något som har plågat dig under en längre tid.

Sök dig nu in i tystnaden och slut ögonen. Se hur problemet stiger fram på den tomma bilskärmen i sitt medvetande. Observera alla sidor av problemet. Notera hur det ser ut, när det visar sig, vad du känner när det ligger överst i ditt medvetande. Notera också den smärta och fruktan du upplever när det gör sig påmint och hur du utan framgång har tacklat det i det förgångnas . Tänk på allt du kan komma på som har sammanhang med detta problem. Ta sedan inom dig ett steg bort från problemet. Låt det bara stanna där på skärmen i ditt medvetande. Betrakta det med ögonen hos en medkännande observatör som utan att avge något värdeomdöme iakttar det på skärmen. Se det som en film och låt det förändras på vilket sätt det vill; observera det bara samtidigt som du ger det kärleksfull tillåtelse att göra vad det själv vill. Du kommer att se hur det förändras och tonar bort och in i medvetandet. Med varje förändring eller rörelse på skärmen ska du stanna kvar i denna din medkännande roll medan du påminner dig att energin gör vad den vill och att den också åtföljs av din kärleksfyllda energi. Ofta resulterar detta observerande i en känsla av att problemet har upplösts. Om det händer kan du observera också det från positionen som medkännande observatör. Jag övade mig i den sortens observerande när jag var skadad och inte kunde spela tennis. Jag reagerade först på smärtan i min fot med kommentarer som: ” Den här skadan hindrar mig från att göra vad jag vill och jag är verkligen upprörd över det.” Men jag upptäckte att vad jag än gjorde så fanns smärtan där och jag kunde omöjligt vända mig snabbt nog eller snurra foten och följaktligen måste jag tillfälligt upphöra med en aktivitet som jag älskade. Sedan gick jag in i observatörsrollen. Jag såg inte längre mig själv som skadad. Jag knöt smärtan enbart till min kropp och inte till mig. Jag bevittnade hela skeendet och nöjde mig med att iaktta det. Sedan bevittnade jag kärleksfullt smärtan, det sätt vilket den yttrade sig, den vanmakt jag upplevde inför det hela, färgen på svullnaden. Allt. Men jag vägrade att tänka på den som min. Den var bara min kropps problem. Samma dag som jag gjorde detta försvann hela obehaget. Jag menar, det var borta från min kropp! Jag måste koncentrera uppmärksamheten på det som hände och ställa mig vid sidan av det, och under vad som tycktes som några timmar hade jag inte längre någon smärta och jag spelade tennis som om jag aldrig blivit skadad.

För att komma i åtnjutande av fördelen med att gå in i observatörsrollen måste du slå bort tvivel på att det här kan fungera för din del.

Kom ihåg att du har matats med åsikten att din kropp är det innersta av det som gör dig till människa. Du har blivit lärd att tackla problemen med din fysiska och intellektuella utrustning, inte med ditt högre jag. Denna radikala insikt förstärks av vad Carlos Castaneda skriver i Tystnadens makt ” Vad vi måste göra för att låta magin få ett grepp om oss är att slå bort tvivlet från vårt medvetande….När tvivlet väl har försvunnit är allt möjligt”

Låt dig inte fångas av tanken på att lyckas eller misslyckas med uppgiften att lära känna observatören.

Ta dig an uppgiften utan tanke på resultatet. Inse att det finns en någon som besitter de kunskaper du bär inom dig. En observatör av det observerande. En stum gudomlig ande som är allestädes närvarande i ditt liv. Begär inget mer. Fall inte för frestelsen att utvärdera dina framsteg. Ge dig bara tillåtelse att välkomna detta nya vittnesfenomen in i ditt liv som en gåva till ditt fysiska jag från ditt högre jag. Så småningom kommer det att ge resultat.

Utlagd av Yodhe

 

 

Anmäl
2010-08-07 01:42 #1 av: Moonwing

 Tack, Yodhe..Kyss

..det är näst intill omöjligt att utsätta någon/något  för påfrestningar..som inte inte det "sjunker in i"..alltså "verkningsgraden"..på det utsatta..

..i naturen vet man detta, instinktivt..ett rådjurskid tex lägger sig platt..fast vargen mer eller mindre står och andas ovanför..

"Du har blivit lärd att tackla problemen med din fysiska och intellektuella utrustning"

 Börjar man praktisera detta i sitt liv som en egentligen mycket nertryckt urgammal överlevnadsinstinkt på ett medvetet och fokuserat sätt, vid situationer där man behöver ta medveten distans till saker och ting..tar man in ofantligt mindre av onödig både mental och fysisk smärta..och får faktiskt ett övertag, eftersom man man observerar situationen men en bibehållen ro.

 Omvärlden och uppkomna situationer falerar snabbt när vi inte visar.."skadans omfattning"...dvs ger respons- "underhåller energierna"...och vi behåller vår energi till mer uppbyggande saker som också ger ny styrka..till ännu mer prövningar..

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-08-07 04:33 #2 av: [yodhe]

 

Tack Wingen, ett bra utlägg,

så är det ju, man kan i detta också skapa sitt inre lugn, stressnivån minskar, endel skulle säga att man flyr, och visst, på ett sätt gör man väl det, men det är ren överlevnadsinstinkt som sätter igång mekanismen av att observera,

jag vet barn som har blivit utsatta för våld reagerar på det här sättet, när de återberättar, stämmer det väldigt bra överens med observatören...

Man som ser det som på film!!, det är så vi gör och upplever det..

egentligen tar det inte bort själva upplevelsen, utan man förhalar förloppet till ett senare tillfälle då du kan mer känslomässigt hantera situationen...

allt i att gå in i observatörsrollen behöver inte vara elakt, det kan vara så att man inte just i den stunden är känslomässigt stabil för att hantera situationen, då kan detta vara till fördel att använda observatören..

Men i slutändan är det nog så att du måste hantera känslan av situationen iallafall.. det går inte att smita undan...en känsla är alltid en upplevelse som du inte kan undgå helt...

 

Anmäl
2010-08-07 04:41 #3 av: Aldebaran

tack för en fortsatt intressant artikelserie Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-08-07 04:50 #4 av: [yodhe]

 

Vassego Bossén!!FörvånadObestämdCool

Anmäl
2010-08-07 05:19 #5 av: Moonwing

Tack Yodhe..det här är jättespännande, att se vad för resurser vi har och hur vi kan lära oss att dra full nytta av dem!

 Naturen är ju fantastisk (som du redan vet) ..-och när man vill nå dem ( djuren) eller rättare sagt bli fullt tillförlitlig i deras ögon,..hänger det på att man kan "stilla sig"..och bara iaktta..

..härlig och användbar artikelserie..mycket bra för att lära sig nå sitt inre lugn..Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-08-07 08:56 #6 av: nillanb

Tack Yohde !

Anmäl
2010-08-07 12:25 #7 av: [yodhe]

 

Varsågoda..

nästa del är den sista i denna serie, Förvånad

men det kommer fler av samma man....GladFlört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.