Krafter och energier

Observatören

2010-06-11 22:45 #0 av: [yodhe]

En serie som inspirerar och lär ut förmågan att utnyttja sina inre krafter för att nå en meningsfullare tillvaro. Av Wayne W Dayer

 

Vad innebär det att gå in i observatören?

Fundera ett ögonblick på hur du betraktar diig själv. Och tänk samtidigt på vad du kan mena om du säger: " Jag tänkte för mig själv....." Den formuleringen antyder att du är två personer snarare än en. En person är det jag som sköter tänkandet. Den andra personen är det något som tar emot den tänkandes tankar. Detta jag talar till det andra jaget, något som du bara behöver granska din inre dialog för att konstatera att du gör hundratals gånger om dagen. När du gör dig till observatör ställer du dig vid sidan av både de jag du rymmer. Här, från ett osynligt utrymme utanför din fysiska kropp, är observatören frigjord från dina sinnesrörelser, känslor och beteenden. Här ser h-n kärleksfullt hela ditt liv spelas upp.

Jag hade en patient som led av vad hon kallade dödlig sorgsenhet. Hon var alltid deprimerad och hon beskrev sina känslor med formuleringar som: Varje del av mig är deprimerad, Jag är deprimerad hela dagen varje dag. Jag vaknar upp deprimerad och går till sängs deprimerad. Det tycks vara omöjligt för mig att skaka av mig denna fruktansvärda depression.

En dag ställde jag en fråga till henne som blev vändpunkten i hennes dagliga liv.

" säg mig", sa jag, "har ni observerat den här depressionen med tätare mellanrum under de senaste veckorna?"

" Ja, svarade hon, "jag har observerat hur den har krupit allt längre och längre in i allt jag gör.

" Tänk nu noga på nästa fråga innan ni svarar", fortsatte jag.  Är observatören deprimerad?" Hon bad mig att upprepa frågan, Är observatören deprimerad?

Hon visste faktiskt inte vad hon skulle svara. Men för första gången blev det omöjligt för henne att fundera över det faktum att det fanns en annan sida av henne än depressionen. Den sidan var en del av henne som observerade hennes depression. Denna observatör var iakttagaren som var oförmögen att fastna i hennes depression.

Denna osynliga, formlösa, gränslösa storhet var hennes högre jag, det kärleksfyllda väsen som fanns i hennes innersta. Föäre vårt samtal hade hon aldrig mött den sidan av sig själv.

Jag använde flera månader till att lära den kvinnan att hon måste sluta identifiera sig med sina deprimerande tankar och känslor. Hon lyckades frigöra sig från dem och iaktta dem i rollen som medkännande observatör, ett vittne som befann sig utanför både hennes tankar och hennes fysiska kropp.

Att iklä sig denna roll är en kärlekshandling. Den för dig bort från gränsdragningarnas och den fysiska formens värld och tillåter dig träda in i den rena kärlekens hemvist.

Så börja genast observera saker och ting i ditt liv. Observera hur fridfull du känner dig, eller hur stark oro du plågas av. Observera ditt fysiska yttre. Hur mycket du väger, hur vältränad du känner dig och hur hög eller låg din trötthetströskel är. Observera hur mycket tid du vill tillbringa med din familj, på ditt jobb, på resor, i lek och bön. Observera precis allt. Se nu efter hur många gånger jag använt ordet "observera".

Påminn dig själv att det verkligen finns aktivitet som heter observera, och den inkluderar observatören och det observerade. När du har kommit så långt ska du koncentrera dig på att träda in i rollen som observatör och vänja dig vid att allt oftare i ditt dagliga liv förflytta dig till denna del av ditt medvetande...

 

Varför gå in i denna roll?

" I min värld går aldrig något på tok". Detta yttrades av Nisargadatta Maharaj som svar till en intervjuare vilken med lätt uppgivet tonfall bad Maharaj tala pm problemen i sitt liv. För mig är det den mest kraftfulla bekräftelse jag någonsin har hört. Jag använder den varje dag i mitt liv som en påminnelse om det utomordentliga värde den har.

Den kvinnliga intervjuaren envisades med att Nisargadatta måste ha problem liksom alla andra människor. "Ni har inga problem, det är bara er kropp som har problem.....

I er värld förblir inget vid det gamla - i min värld förändras ingenting" Varför skulle denna upplysta mästare säga att ingenting gick på tok i hans värld? Jag tror att anledningen var att han betraktade det hela ur den medkännande observatörens perspektiv.

När du verkligen har tillägnat dig förmågan att se dig som en medkännande observatör faller allt på sin plats. Det är som att ha förmågan att leva i himlen där evigheten och själen finns samtidigt som du befinner dig i din fysiska kropp. Men i detta utrymme är den fysiska kroppen inte tillvarons centrum..

Fundera på hur detta uttalande om att inget någonsin kan gå på tok, om att inte ha några problem och om att leva i det oföränderligas värld passar in på ditt andliga uppvaknande.

Det finns så mycket att lära av de här tankegångarna. Att odla din roll som observatör leder in dig på den väg där ditt högre, heliga jag börjar påverka ditt fysiska, egobetonade jag istället för tvärtom. Som Maharaj uttryckte det: " Ägna det hela din uppmärksamhet, granska det med kärleksfull omsorg och du kommer att upptäcka höjder och djup i tillvaron som du aldrig ens drömt om, uppslukad som du är av din svaga jagbild " Detta är häpnadsväckande ord som beskriver krafter och värdet i att odla observatörsrollen.

Utlagd av Yodhe

Anmäl
2010-06-12 21:09 #1 av: Loet_old

Tack Yodhe

Detta var intressant.

Anmäl
2010-06-12 23:10 #2 av: Moonwing

"..uppslukad som du är av din svaga jagbild "..Flört

Mycke´ bra artikel, Yodhe!.Kyss.mycke nyttig övning..detta använder man ju vid mediterande..mycket distanserande och bra vid smärtbehandlingsproblematik med..Flört

"...i detta utrymme är den fysiska kroppen inte tillvarons centrum.."  Tungan uteSkrattande

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-06-13 00:30 #3 av: Indiania

Tack Yode för en bra artikel man behöver bli påmind ibland! Flört

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2010-06-13 01:26 #4 av: [yodhe]

 

Varsågoda!

Mmm,inte alltid lätt att ha den distansen, men med träning så...

Jag har själv arbetat mig igenom denna bok (gedigen sådan) och upptäckte väldigt bra saker som man kan använda i sitt dagliga liv...ibland är det skönt att distansera sig när det blir hett om öronen....Tungan ute

Anmäl
2010-06-13 15:29 #5 av: Aldebaran

Tack Yodhe... Ser fram emot nästa del Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-06-13 16:48 #6 av: rore

Tack Yodhe!!

Även jag ser fram emot en fortsättning på dennaGlad

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2010-06-13 19:29 #7 av: [yodhe]

 

Vassegoda!

Det blir lite mer utförligt om orsakerna i nästa del...

Anmäl
2010-06-14 06:41 #8 av: nillanb

Tack Yodhe för en intressant artikel..även jag ser fram emot nästa delTungan ute

Anmäl
2010-06-14 19:27 #9 av: Tride

Tack yodhe. Påminner mig lite om min första buddhistiska lärare. Vi var ett gäng som satt o resonerade om livets vedermödor. Några envisades med att påpeka alla orättvisorna i världen. Då log hon, satt där stilla i lotusställningen framför buddha-bilden, och svarade: "Livet är fullomligt rättvist." Detta, förstås, apropå karma och vad i all sin dar det nu kunde vara för något.

Jag vet inte riktigt vad som hände med alla som lyssnade. Kan tänka att någon satte i halsen av pur överraskning.Förvånad Själv har jag haft nytta av det. Men det gäller ju att se lite djupare också.Cool

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2012-04-10 22:34 #10 av: Moonwing

puttar..Glad

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-01-22 17:00 #11 av: Moonwing

..puttar..puttar..eh,eh..Tungan ute

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-01-23 06:22 #12 av: rore

:) Tack! Wingen....

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.