Adyar

Tomasevangeliet

2010-06-07 18:56 #0 av: Moonwing

I Tomasevangeliet framträder Jesus som vishetslärare, ej som Messias. Texterna kom därför att avvisas av den framväxande kyrkan. Huvudtanken i "evangeliet" är att Guds rike finns mitt ibland oss och i oss själva - tanken om självkännedom blir därför av central betydelse - och den som söker han skall finna.

 

Tomasevangeliet koncentrerar sig således inte så mycket på Jesus själv som på Riket, även benämnt Faderns rike. På ett fåtal ställen i texten nämns himmelriket. Benämningen "Guds rike" finns inte alls i texten. Tomasevangeliet nämner inte med ett ord hur Jesus ser ut, var han är född, vart han beger sig, och så vidare, utan presenteras som en gudsmanifestation och uppenbarare som helt saknar personliga drag. Jesus är rikets förmedlare; människans mål är att söka och finna riket, vilket finns inom oss.

När människan väl funnit det förlorar allt annat i världen sitt värde. Riket finns inom oss och utom oss och har ingen jordisk konkretion. Betoningen på här och nu är markant och framtiden på jorden eller efter kroppens död tas nästan inte upp alls i Tomasevangeliet. Bäst kan det beskrivas som ett nytt perspektiv på tillvaron och en ny livshållning.

Källa;Wikipedia

 

Tomasevangeliet.

(ett par citat,.. för vidare läsning använd länk nedan!)

 

 

v;77 ”Jesus sade: Jag är det ljus som är över allting. Jag är Alltet. Allt har utgått från mig och allt har kommit till mig. Klyv ett stycke trä, och jag är där. Lyft stenen, och ni skall finna mig där.”

 

v;112 "Jesus sade: Ve den kropp som är beroende av själen, och ve den själ som är beroende av kroppen."

v;113 ”Hans lärjungar sade till honom: När skall riket komma?

Jesus sade: Det skall inte komma genom att man väntar på det. Man skall inte säga "Här är det!" eller "Där är det!" Nej, Faderns rike är utbrett över jorden, men människorna ser det inte”.

Översättning: Thor-Leif Strindberg

 

Källa; Länk/ ”Tomas-evangeliumet”;

http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/thomas.htm

 

Utlagt av Moonwing

 

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-06-07 21:12 #1 av: [yodhe]

 

Tack Wingen!

Det är en intressant tolkning..

Anmäl
2010-06-07 23:01 #2 av: Moonwing

Hmm..,tack Yodhe..jag ser ju rätt krasst på all sorters religion idag..ung. något som människor använt, för att som vanligt..få känna (falsk-enl.mig) kontroll över livet.

Något som vi ej, skall sträva emot-eftersom det handlar om att släppa taget,om just den känslan,... är vid-synthet och perspektiv viktiga vid all andlig utveckling..Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-06-08 14:42 #3 av: Aldebaran

mmm dom är intressanta dessa evangelier som inte finns med i Bibeln...

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-06-08 15:22 #4 av: rore

Tack Wingen!!Kyss

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2010-06-08 22:22 #5 av: Gaiatri

Tack Moonwing!

Det var en intressant länk... bra att få en uppfattning om vad som står i denna del.

 

Sajtvärd på Andlig utveckling

Anmäl
2010-06-08 23:27 #6 av: Moonwing

Tack ska ni ha, ja det är underligt med dessa "evangelier med utanförskap"...finns nog en stor gråzon, där...Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-06-09 22:45 #7 av: Maria

Thomasevangeliet är en ganska fascinerande läsning.

Här kommer en annan länkGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-06-10 00:42 #8 av: Aldebaran

har du prövat å lägga dessa på Jesus?  :)

 

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.