Själens resor

Klardrömmar

2010-05-12 23:11 #0 av: Moonwing

Jag blev så inspirerad av Mina Drömmar att jag nedan återger några av Herbert Edlunds egna berättelser som fängslar så. Finns även att läsa direkt på nätet via "Aldebarans länk" ;Teosofisk Ordbok.

Detta hände när jag var på Roscoff-laboratoriet. En kväll väcktes jag av ett enträget knackande på dörren till mitt rum. Jag steg upp och frågade "vem är det?". "Monsieur" kom svaret med laboratorievaktmästaren röst, "madame H ... ber er att omedelbart komma hem till henne och undersöka mademoiselle P som hastigt blivit sjuk". "Får jag bara klä på mig", sade jag, "så skall jag ge mig iväg".

Jag klädde mig snabbt...och torkade av ansiktet med en våt svamp. Beröringen med det kalla vattnet väckte mig, och jag insåg att jag hade drömt alltsammans... Så jag gick och lade mig igen. Men lite senare hördes samma knackning på dörren. "Monsieur, kommer ni inte?" ... "Jo då, jag kommer." Ännu en gång klädde jag mig och baddade ansiktet med kallt vatten, och ännu en gång väcktes jag av beröringen med det kalla vattnet och förstod nu att samma dröm hade lurat mig igen. Jag återvände till sängen och somnade om. Samma sak utspelades på nästan exakt samma sätt ytterligare två gånger. På morgonen, när jag verkligen vaknade, kunde jag konstatera...att alltsammans faktiskt bara varit en dröm. ...

Hela serien av handlingar, prat och tankar hade inte varit något annat än en drömepisod som repeterats fyra gånger utan att min sömn hade avbrutits och utan att jag lämnat sängen;

Jag promenerade i en skog. Plötsligt lade jag märke till att träden stod fel i förhållande till mitt perpektiv och drog därav slutsatsen att jag drömde. Trädens placering rättades då omedelbart till.

I en annan dröm såg jag i mitt laboratorium en glasbägare fylld med vatten, i vilket ett ljus brann med stadig låga. Var får lågan sitt syre ifrån?, tänkte jag. Jo, det finns syre i vattnet. Men vart tar förbränningsgaserna vägen?, tänkte jag. Då började bubblor stiga upp från lågan.Vid en typisk inledning av detta slag ligger jag i sängen på morgonen eller kvällen efter att ha vaknat upp från en dröm. Ibland framträder hypnagogiska bilder och plötsligt befinner jag mig helt och hållet i en klardröm. Och när jag väl är där, fortsätter den klardrömmen på samma sätt som de andra...

Jag drömde att jag stod vid ett bord framför ett fönster. På bordet låg diverse föremål. Jag var fullt medveten om att jag drömde och funderade över vilken sorts experiment jag skulle företaga. Jag började med att försöka krossa glas med hjälp av en sten. Jag placerade en liten glasbricka på två stenar och dängde till den med en tredje. Men brickan gick inte sönder. Då tog jag ett tunt rödvinsglas från bordet och försökte med all kraft krossa det med knytnäven samtidigt som jag tänkte på hur farligt det skulle vara att göra så i vakenlivet. Förgäves, glaset förblev helt. Men märkligt nog var glaset krossat när jag lite senare tittade på det igen.

En tid hade jag ofta klardrömmar. Jag fann det då mycket intressant att göra saker som jag inte kunde ha gjort i det normala livet. Jag brukade t ex gå in i affärer och undra om det var en riktig affär, och om någon skulle lägga märke till att jag tog någonting. Jag brukade tycka om att hoppa från höjder i de här drömmarna. Det kunde vara från min bostad eller från någon annan byggnad, men det var fullkomligt säkert och mycket roligt att hoppa ut genom fönstren.

Källa;Teosofiska Läror m m.

"Märkliga Upplevelser"/Herbert Edlund

Utlagt av Moonwing

 

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-05-16 20:55 #1 av: [yodhe]

 

Tack Wingen!

Jag har läst den förut, men den är bra...

Klardrömmar är också en form av självhypnos....

Anmäl
2010-05-18 01:20 #2 av: Moonwing

Tack Yodhe! Kyss, javisst ä det spännande..Skrikandes

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.