Övrigt

Tänkvärt

2010-03-18 20:30 #0 av: Aldebaran

n/a

Washington DC, en tunnelbanestation en kall januarimorgon 2007. En man med violin spelar Bach i en timme. Under den timmen passerar ca 2000 personer.

Efter 3 min spelande uppmärksammar en medelålders man musikanten och drar ned tempot i sina steg. Han stannar några sekunder och fortsätter sedan vidare.

Efter 4 min: Violinisten får sin första dollar. En kvinna kastar myntet i hans hatt utan att stanna.

Efter ca 6 min: En yngre man lutar sig mot staketet och lyssnar en stund, men tittar snart på klockan och går vidare.

Efter 10 min: Ett barn i 3-årsåldern stannar, men modern drar honom vidare. (Flera barn stannade men blev utan undantag omgående ivägsläpade av sina föräldrar)

Efter 45 min: Violinisten har spelat oavbrutet. Endast 6 personer har stannat för att lyssna en kort stund. Ett 20-tal personer har lagt pengar i hans hatt, men de flesta utan att sakta in. Violinisten fick ihop 32 dollar sammanlagt.

Efter 1 h: Musikanten slutar att spela och det blir tyst. Ingen lägger märke till att han slutar, ingen applåderar.

Sanningen: Musikanten som spelade är Joshua Bell, en av världens främsta nu levande violinister och musiker. Han spelade några av Bachs mest krävande stycken på en violin värd 3,5 milj dollar. Två dagar tidigare spelade Joshua Bell för utsålda hus i Boston, biljetterna kostade i genomsnitt 100 dollar.

Detta är en sann historia. Joshua Bells inkognitospelning på T- banestationen organiserades av Washington Post, detta som en del av ett sociologiskt experiment om perception, smak och människors prioriteringar. Man ställer frågan: "Lägger vi överhuvudtaget märke till skönheten i en vardaglig miljö vid en opassande tidpunkt? Stannar vi till för att uppskatta skönheten? Känner vi igen en talang i ett oväntat sammanhang? Hur många av oss går på fina konserter och betalar dyra pengar för något vi inte har vett att uppskatta?" En slutsats i mängden: Om vi inte väljer att stanna till när en av världens bästa musiker spelar några av världens bästa stycken på ett av världens finaste instrument. HUR MYCKET ANNAT GÅR VI INTE MISTE OM?

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-03-18 22:51 #1 av: [GunillaF]

Vi borde stanna upp lite oftare och ta in allt det underbara vi har omkring oss. Även i vardagen!Glad

Anmäl
2010-03-19 02:16 #2 av: Moonwing

...precis..det är därför "snigeln", blivit mitt favvis-djur..Skrattande
"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-03-19 17:28 #3 av: Pagan

ja det var som f*n rent ut sagt. Vad avtrubbade vi är. Usch så tragiskt. Stop and smell the roses?

Anmäl
2010-03-19 18:52 #4 av: rore

Ja! Vad säga??

Jag tycker det är sorgligt,,,,,Rynkar på näsan Har vi fullständigt glömt bort att stanna upp och njuta av stunden och att vara i nuet?Obestämd

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2010-03-19 21:30 #5 av: Aldebaran

ja, detta är ju en tydlig indikation till alla som tror att något fantastiskt kommer att inträffa under 2012, och att vi då kommer att komma i kontakt med andra dimensioner, få högre medvetande etc etc...  Att vi inte på långa vägar är redo för att lyssna på nästa medvetandenivå, vi har ju inte ens tid med våran egen...

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-03-19 22:07 #6 av: Tride

Precis. Använd de två ögon du har i skallen innan du börjar tjata om ett tredje. Använd dina fem sinnen innan du börjar tjata om ett sjätte.

Å andra sidan: Det finns människor, även i dagens värd, som kan se, som kan höra, som kan förnimma. men det verkar inte finnas mycket plats för dem.

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2010-03-19 22:16 #7 av: Aldebaran

ja, jo det finns det men nu pratar jag om majoriten.. 80-90 % av mänskligheten

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-03-19 23:55 #8 av: [yodhe]

 

Den var riktigt bra Tride,

Inte varken ser eller hör folk i allmänhet, det är tragiskt...

Hur ska man få människor till att göra det då??

Först klagar dom på att dom inte hinner, sen blir dom bara arga om man ens nämner att;

" du kan väl stanna upp och andas lite"

Fnys, får man tillbaka...

Hrmm, hur man än vänder sig så....det ligger nog i tiden att det ska vara såhär..

Anmäl
2010-03-20 01:25 #9 av: Tride

Jovisst har de flesta svårt att se o höra. AldeRynkar på näsanDen här lilla amatörorkstern på bilden spelade varje dag på Waikiki i Honolulu när jag var där för några år sedan. Mannen med halmhatten o brokig skjorta, som vänder ryggen till, spelade fiol, och hade fiolväskan öppen bakom sig. Några som gick förbi slängde lite dollar i väskan, och döm om musikantens förvåning, när han upptäckte sedlarna. Han spelade ju för nöjes skull med sina kompisar,  och inte för sin "supper". Ytterligare ett exempel på folk som inte ser o hör, men reagerar automatiskt på vad de tror att de ser och hör.Skrattande jag tror inte att vi kan öppna andra människors ögon o öron, yodhe. Åtminstone inte i en handvändning.Flört

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2010-03-24 13:35 #10 av: Huvogalefing

Vi behöver nog höja, vårda och bejaka en "lyx" i "kvalitet" (så väl materiell som andlig), än lyxa allt för mycket i en lyx av "tom kvantitet" Den förstnämnda att föredrar är att den är outtömlig och hållbar till sin natur, och att den berikar en själv på största möjliga vis.

Mvh

H..ing

"Enkelhet, Ordning och Komplexitet. Skapare, Skaparkraft och Skapelse"

Anmäl
2010-03-24 18:33 #11 av: evrekaw

Ja det var en tankeställare av art...

Då jag spelar fiol själv skulle jag definitvt insett att det var en enormt skicklig violinist - men han skulle inte fått ett öre av mig... Plastkortens dilemma, har ju aldrig kontanter på mig...Skäms

Anmäl
2010-03-25 19:40 #12 av: Mads

Fantastisk historia, tack för en tankeställare som absolut behövs lite då och då. Kanske om vi stannade upp och såg oss omkring lite oftare skulle vi lyckas njuta av nuet och livet en smula mer.

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2010-03-25 21:46 #13 av: Farwuq

Jo vi missar nog mycket i livet.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2010-03-25 22:01 #14 av: Tride

Somlliga kan ju få betalt för att sluta spela SkämsTyst

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.