Livsåskådning

Reinkarnation. Del 1

2010-02-01 21:41 #0 av: Moonwing

Tankar om för och emot Reinkarnation..del; 1/2, berättat av Sven Johansson.


Det var omkring 1990 som jag började fundera mer över reinkarnation. Min käresta var mer eller mindre anhängare av den tanken. Hon trodde inte att allt var slut i och med döden. Hon sade att livet var för kort för det. Jag började fundera över vad som talade för och vad som talade mot Reinkarnation.

Jag kände till s.k. ?tidigare liv upplevelser? och hade läst en del om det. Jag var medveten om att en del av de människor som haft sådana upplevelser verkat kunna berätta riktiga fakta om döda personers liv, även sådant de inte borde ha känt till genom genom de vanliga sinnena. Detta tycktes kunna stödja reinkarnationshypotesen. (Låt vara att det ibland är svårt att kontrollera vad en viss människa kan ha snappat upp under sitt liv eller inte.) Ofta har ?tidigare liv upplevelser? förekommit i samband med ett förändrat medvetandetillstånd, t.ex vid hypnos.

Många har sagt sig komma ihåg större eller mindre delar av tidigare liv. Men är verkligen reinkarnation den enda tänkbara förklaringen till TLU? (min förkortning för tidigare liv upplevelser) Är det faktiskt så att människor berättar om sådant som hänt dem själva i tidigare liv före födseln? Eller är allt bara inbillning och sammanträffanden eller finns det ett tredje alternativ? Kan man kanske känna av minnen från andra människor som levt tidigare utan att man faktiskt varit dessa personer själv-även om man tror att man var det?

Kanske fick jag början till ett svar en dag på sommaren 1991. Jag befann mig på Lunds Stadsbibliotek och vill minnas att det gick till ungefär så här:
Jag hade gått och funderat på om TLU kom från verkliga tidigare liv eller om de kunde förklaras annorlunda. Min blick föll på en bok som handlade om just reinkarnation. Jag vill minnas att den tog upp John Björkhems parapsykologiska forskning. Jag slog upp en sida i boken och kanske var det meningen. Jag tror det var på det första uppslag jag fick se som jag kunde läsa om ett intressant fall av TLU. Författaren som verkade tro på reinkarnation beskrev det aktuella fallet som ett fall av nästan omedelbar återfödelse, men det var en sak som liksom inte kändes som om det stämde med äkta reinkarnation.

En försöksperson hade kunnat berätta riktiga fakta om en person som antogs vara hennes förra inkarnation, men försökspersonen visade sig vara född ca 4 månader efter den påstådda tidigare existensens död. Jag vet inte om bokens författare alls tänkt på det, men om tidsuppgiften stämmer innebär det med rätt stor sannolikhet att försökspersonen (om hon inte var född för tidigt) varit ett foster på ca 5 månader när den ?förra inkarnationen? dog. Det innebär i så fall att försöksperson och hennes ?tidigare inkarnation? skulle ha existerat parallellt ett tag.

Detta fall som jag nu snubblade över, förmodar jag hade en äkta paranormal dimension, men den stärkte min misstanke att det finns något annat än reinkarnation som kan ge en människa tillgång till döda personers minnesbilder och kanske även till ännu levande personers minnesbilder. Möjligen kan ESP spela en roll. Här misstänker jag också att det skulle kunna finnas en koppling till material som kommer fram då medier är verksamma eller till det som ibland antas vara spökerier.

Visserligen skulle man kunna försvara just det här fallet som ett äkta reinkarnationsfall genom att, som en del människor gör, hävda att själen kan splittras upp och att en person kan leva i mer än en kropp samtidigt, men det som jag rent språkligt menar med en person är något odelbart, så den diskussionen lämnar jag i så fall åt andra. Om min själ splittras upp efter min död kan jag inte anse att det är jag som person som lever vidare, utan på sin höjd att själsliga rester av mig finns kvar precis som rester av min kropp sprids i naturen, men det är inte jag som person. Delarna av mig kan komma att ingå i andra både människor och djur, men de har inte mycket med mig som person att göra, precis som det kan finnas atomer i min kropp som en gång ingått i ett förhistoriskt, djur utan att jag är ett sådant.

Ett annat möjligt försvar av reinkarnationsmodellen i detta fall skulle vara att hävda Att själen inte anländer till fostret förrän efter att 5 månader gått av graviditeten. Det argumentet har jag dock svårt för. Ett 5 månaders foster är ganska väl utvecklat
även om tillväxt återstår. Det är faktiskt inte så väldigt långt från tidsgränsen för vad man kan rädda i fråga om för tidigt födda barn. Jag är övertygad om att ett foster i den åldern kan göra förnimmelser och tror att de kan det långt tidigare. En del menar att förmågan att t.ex att förnimma värme eller ljud finns mycket tidigt i fosterutvecklingen. (Rätta mig om jag har fel, men jag är rätt säker på att många nyfödda barn redan lärt sig känna igen mammans röst.)

Dessutom, för att återgå till fenomenet att uppleva andras minnen, finns det uppgifter om barn som berättat om TLU som verkat hänga samman med ännu levande personers liv. Om detta är äkta paranormala skeenden tror jag också man kan säga att det är något annat än reinkarnation i dessa fall. Att de fallen finns motbevisar inte i sig själva att reinkarnation kan finnas, men det öppnar i alla fall upp för tanken att reinkarnation inte behöver existera. Om TLU kan ha andra förklaringar kan sådana upplevelser inte sägas vara ett bevis på att reinkarnation finns.

Erfarenheter
För att läsa mer i reinkarnationsfrågan köpte jag boken ?The Reincarnation Sensation? Av Norman L Geisler och J Yutaka Amano. I den boken ges exempel på en namngiven person (Peter Hurkos) som så att säga ?kommit ihåg?mer än ett tidigare liv som löpt parallellt. Jag leddes Allt mer in på tanken att man kan kopplas in på andras upplevelser eller minnen även om man inte är identisk med dessa personer. Kanske kan mekanismerna något likna telepatins, fast över både tid och rum.

I kanal 5 på TV visades 2003 dokumentärserien ?Förnimmelse av Mord? där man anlitat medier för att försöka få fram information om olösta fall av mord eller dråp. Ett av medierna hade mycket starka upplevelser vid en brottsplats och tycktes känna Både psykisk och fysisk smärta. Han grät och för mig såg det i alla fall ut som om Han fick del av offrets ångest och smärta. (Hon hade knivhuggits 11 gånger.)

Jag kan inte bevisa att det hände något verkligt paranormalt, men det verkade relativt trovärdigt i hans fall. Han träffade bla ganska rätt när han skulle lokalisera den Exakta brottsplatsen . Brottet begicks för ca 15-16 år sedan och mediet var en vuxen man klart äldre än så. Mediet kan alltså inte ha varit någon reinkarnation av offret. Själv trodde han att han hade kontakt med offret i andevärlden, men jag lutar mer åt någon form av ESP eller liknande mekanism, att han så att säga blev inkopplad på det förflutnas ?krönika? eller ?databank?. Det finns en teori om en sådan. Jag tror detta Nämns i Poul Ferslings bok Naturligt-Övernaturligt. En del av mediets upplevelse Vid brottsplatsen påminner mycket om vissa TLU.

Att intryck från det förflutna tycks kunna nå människor idag läser jag också ett Intressant exempel på i boken ?Förbluffande Fakta? (Det Bästa) som baseras på Den brittiska boken Facts and Fallacies.. Där refereras fallet med engelskorna Anne Moberly och Eleanor Jourdain som, om de uppgifterna stämmer, under ett besök 1901 vid det franska kungaslottet Versailles lär ha fått se både slottsparken och dithörande människor så som de såg ut på 1700-talet. Deras beskrivning av platsen sägs ha stämt med hur där såg ut omkring 1790. Historien finns även på internet. Besöket vid Versailles ägde rum 10 augusti , årsdagen av dramatiska händelser 1792 under franska revolutionen. En bok gavs ut 1911 som väckte sensation och
ansågs vara sin tids mest autentiska spökhistoria. Det fanns dock en del vassa kritiker. Det kan nämnas i sammanhanget att den etablerade vetenskapen inte räknar med Existensen av något paranormalt över huvud taget.

Källa; Sven Johansson

Skrivet av Moonwing

 

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-02-01 22:07 #1 av: Aldebaran

Att "själen" fast rättare "personligheten" anländer till fostret omkring den 5:e månaden är nog inte så dumt. För det stämmer ganska så bra. Geoffrey Hodson som var en clarivoyant forskare inom detta område har skrivit om detta, tror att denna artikel finns inne hos Mariann på AU. Artikeln finns att söka under namnet Födelsens Mirakel 

 

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-02-01 22:08 #2 av: Aldebaran

Så, nu har vi gjort årets reklam för "systersajten" Oskyldig

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-02-01 22:24 #3 av: Moonwing

Gör väl inget-"vi"..strävar ju alla emot ett högre syfte..även om vi går med myrsteg ibland. AU har  mycket bra läsning!Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-02-01 22:27 #4 av: Moonwing

Har varit där...mycket läsvärt!Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-02-01 22:37 #5 av: Aldebaran

så, nu vart även 2011 års reklamkampanj utförd.. Flört

Återgår till artikeln ifråga

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2010-02-01 23:11 #6 av: [yodhe]

 

Tack Wingen!

en fin arikel, och det om barnet, är något jag också har läst, kommer inte ihåg var...

 

Anmäl
2010-02-01 23:18 #7 av: Moonwing

#5,6  Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2010-02-02 16:15 #8 av: rore

Tack Wingen!

Intressant detta,,,Glad

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.