Adyar

JUL

2009-12-19 18:25 #0 av: Aldebaran

Text: Ulla Becker

 

Vårt gyllene solklot fjärmar sig allt mera på den vida himmelsbågen. Dess sprudlande energi och varma flöde av ljus riktas mot andra zoner än våra. Skymningen tätnar till mörker och solen är snart en saga blott. Natten breder sin svarta mantel över bygden och skogarna där gran och fur övergivna lutar sig mot varandra.

Naturen våndas under dunklets famntag. Det tiger över mark och sjö och tystnaden föder längtan. Gryningen bådas, väntan och avvaktan håller sitt intåg - det är advent.

Och på dunkelblå himlafält tändes en glimmande stjärna, människobarnen ser den, de lyfter sina trötta huvuden och säger: "Se stjärnan som leder till Betlehem, nu är Kristusbarnet fött, vår längtan stillad och löftet om frälsning har gått i fullbordan. Låt oss välkomna ljusets son!"

Gryningen övergår i morgon. Östanhimlen rodnar och flammar - det sprakande solhjulet rullar åter över himlavalvet. Eldslågor slår ut från dess ekrar och människorna fröjdas, ty livets eld tänder branden i deras hjärtan och ljusets tid kommer. De firar solen som nalkas deras trakter, och dagarna för ljusbringarens återvändo kallar de fröjdefest och jul.

Låt oss spana efter stjärnorna, som bådar en ny tid.

Världen omkring oss har glömt det livgivande ljuset. Ett djupt mörker av hat och nöd, av olycka och förtvivlan har utbrett sig omkring vår jord. Folken förtvinar av ångest och av smärta. Men när nöden är bittrast och mörkret tätast, är den ljuva stunden inne, då hoppets och längtans strålande stjärna skall tändas.

Nu har vi rätt att vänta, nu kan vi förtrösta, ty det är advent och gryningen är nära. Låt oss glädjas, när det är juletid och naturen firar sin midvinterfest. Den tid nalkas, då världsmörkret skall skingras och friden och ljusets ängel svävar över jorden. Tiden är nära, då Kristusbarnet föds i våra hjärtan.

 

                            Teosofisk tidskrift december 1931

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-12-19 18:54 #1 av: Mirjami-78

Vacker text. Önskar man kunde koppla bort allt i mellan och just bara njuta ut av julen just för det vi egentligen firar den för.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl
2009-12-19 22:14 #2 av: [yodhe]

 

Mmm, bland annat all hetsätning och överdrift av kommersiellt krafs kanske...

Och vara lite mer andliga.......i stunden..

en mycket fin text för övrigt..

Tack

Anmäl
2009-12-20 02:29 #3 av: Moonwing

"Världen omkring oss har glömt det livgivande ljuset"...Förvånad

..."föds i våra hjärtan."..

 

..just det!..där finns nämligen;..Ljuset!Skrattande

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2009-12-21 11:09 #4 av: Farwuq

Vacket.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2009-12-21 14:45 #5 av: Aldebaran

Nu skall vi åxå komma ihåg att denna text skrevs mitt under depresionen unde 30-talet och precis när Hitler började sin bana.

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.