Själens resor

Självhypnos Del 3

2009-10-07 14:20 #0 av: [yodhe]

Hur går det till?

 

Nu har vi förberetts genom att lära oss förstå hur hypnos verkar, nu är det dags att använda den. Betingelserna i början är ofta viktiga. Först av allt, när bör du använda hypnos? Det finns många olika syften att använda hypnos på, det är bara du som sätter gränsen. Om du använder den för avslappning är tidpunkten bäst före frukost, helst på tom mage, eller före middag.

Sen kommer vi till var man bäst utför det? Att ligga ner brukar inte vara ett bra alternativ, det är alldeles för lätt att somna in, att sitta avslappnat med rak rygg är mer att rekommendera. Se till att du har det bekvämt, använd gärna en favoritplats, så lär sig hjärnan att slappna av automatiskt varje gång, det är viktigt i början av övningen.

Hur ofta bör man hypnotisera sig? Förutom vid särskilda behov, en gång om dagen. Dels för att hjärnan lär sig att komma in i det hypnotiska tillståndet, ju mer man övar, desto snabbare går det varje gång att uppnå fullständig avslappning. Vid allvarligare sjukdomar kan man öka tillfällena upp till 3 ggr om dagen. Vid stressminskning kan man utföra hypnos före frukost och middag.

Observera att hypnos inte är en ersättning för läkarvård eller medicinering.

Man skall se det som ett komplement. Då är det bara att sätta igång! Ett tips är att använda sig av samma metod varje gång. Här är några varianter att använda för att lära sig fokusera och komma ner lättare.

 

Muskelsvaghet

Lägg händerna i ditt knä och knäpp dem. Tänk dig att de är hopklistrade, gör dig en levande bild av hur oskiljaktiga de har blivit. Du drar lätt i dem och märker att de faktiskt tycks hänga ihop. Du föreställer dig att hur mycket du än anstränger dig att skilja dem kommer du inte att kunna det. Du bevisar detta genom att försöka ett tag till. Sedan när du har gjort klart för dig vilken makt din egen suggestion har att hålla händerna knäppta, slappnar du av och låter händerna lossna.

 

Andningsmetoden

 Efter induktionen är nu dina ögon slutna och din kropp mer avslappnad. Du börjar andas in djupt och märker hur avslappnande det är att andas ut. Du låter tankarna koncentreras på andningen. Efter några andetag börjar du räkna andetagen och fortsätter att njuta av avspänningen i varje utandning. Du säger till dig själv att du slappnar av mer och mer för varje andetag. Suggerera dig själv att när du når tio kommer du att vara i ett tillstånd av mycket djup avslappning, och att varje siffra för dig djupare. Du slappnar av på grund av suggestionen men också av fysiologiska skäl. Djupandning leder till hyperventilation, vilket innebär att det finns mindre koldioxid i blodet. Detta påverkar syra-bas-balansen i systemet och leder till att känslorna stillnar. När som helst under dagen när du vill känna dig mer koncentrerad kan du ta några djupa andetag och märka förändringen.

 

Trappmetoden

 Under det avspända tillståndet efter induktionen föreställer du dig att du står överst på en trappa som för nedåt utan att leda till någon särskild plats. Trappan är täckt med en tjock matta, och du är barfota. Du börjar i fantasin gå långsamt nedför trapporna, ett steg åt gången. För varje steg du tar kan du känna hur du blir alltmer avspänd. Över trappräcket svävar med någon meters mellanrum små pyramidformade skyltar. Varje skylt bär en siffra, från ett till fem. Siffrorna anger vilken hypnosnivå du har nått. Det finns fem siffror, och du vet att när du når fram till femman är du i mycket djup hypnos. Du känner hur du kommer djupare och djupare med varje siffra du passerar. Ju djupare du kommer desto bättre känns det, och ju bättre det känns desto djupare går det. När du når femman befinner du dig i ett fullständigt avslappnat tillstånd.

När du har kommit ner stannar du på övergånsplatån. Där kan du vila en stund innan du tar itu med ditt problem, skapa en platå i den form som passar dig bäst, t.ex. Ett rum, en varm dimma, något som gör dig lugn och trygg.

Induktionen, fördjupningsperioden och övergångsplatån utgör tillsammans det första stadiet, då uppnås det hypnotiska tillståndet. Att lämna hypnoser är enklast av allt, det går inte att fastna i det tillståndet, eftersom du egentligen är i ett vaket medvetande. Ett sätt att gå tillbaka är att gå steg för steg, eller räkna upp dig själv med uppmuntrande ord om att du är pigg och klarvaken.

Att gå ur snabbt är inte att rekommendera, det kan ge väldigt obehaglig känsla. Försök att hitta din egen takt. Men viktigt är att du tar dig tid, att vakna ordentligt och inte jäkta iväg. Vänta med att köra bil tills du känner dig helt pigg och vaken. När man har blivit van att gå in och ur hypnosen, så kan man pröva lite andra metoder för att göra det lite enklare.

 Text av Richard Shames/Chuck Sterin

Skrivet av Yodhe

Självhypnos Del 2

Anmäl
2009-10-08 01:15 #1 av: Aldebaran

Tack Yodhe för dessa intressanta artiklar. Har du använt detta själv? För mig liknar detta en meditationsform..

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-10-08 09:50 #2 av: rore

Tackar så mycket för denna artikel.Glad

Detta med självhypnos käns lite skrämmande, tycker jagSkäms.

Vet inte riktigt varför. Då det ändå påminner mycket om en form av meditation.Obestämd

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2009-10-08 19:47 #3 av: [yodhe]

# 1 Ja, jag har använt den här formen och den är snarlik en meditation, man går ännu djupare ner.

Jag fann i en hypnos att jag har varit soldat och skjutit indianer. Kul karma va?

# 2 rore, det är inte farligare än en meditation och du kan inte fastna. Jag lovar dig...

Det kommer mer förklaringar om detta i senare artiklar.

Anmäl
2009-10-08 19:50 #4 av: rore

#3

Nej! Så är det nog.Glad

Jag har någon gammal fördom som ligger och gror i bakhuvudet som jag inte får fatt i bara.Skäms

Ser fram emot de andra artiklarna.Flört

Tack så mycket.

 

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2009-10-08 19:53 #5 av: [yodhe]

 

Varsågod!Glad

Anmäl
2009-10-08 22:29 #6 av: nillanb

Väldigt intressant artikel ! Glad

Anmäl
2009-10-09 01:54 #7 av: [Jeremina]

Den här självhypnosen verkar vara som det jag håller på med men på 90-talet som mina band är ifrån kallades det mental träning.

Det är otroligt bra för mig och ger mig en ro och större säkerhet, självinsikt och självförtroende bl a.

Kram Jeremina Flört

Anmäl
2009-10-09 18:43 #8 av: [yodhe]

 

# 7 Ja, den är gammal, men används fortfarande av många hypnositörer,

för mig är den hållbar i sin utformning..

Om den används rätt, vilket är viktigt, fungerar den utmärkt.Glad

Anmäl
2009-10-10 21:44 #9 av: Aldebaran

har du ingen fin bild att lägga med? Ser så tomt ut på sidan...

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-10-10 23:06 #10 av: [yodhe]

 

# 9 Om du läser dina mail, så vet du varför det inte finns någon bild.....

Anmäl
2009-10-11 02:47 #11 av: [Jeremina]

Jag tycker det är helt otroligt vad detta ger en en stor hjälp så snabbt!

Anmäl
2009-10-11 02:48 #12 av: Aldebaran

säkert, men jag har aldrig prövat...

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-10-11 02:50 #13 av: [Jeremina]

Då kanske det är dags nu då....

Anmäl
2009-10-11 17:48 #14 av: [yodhe]

 

# 12 Tack för hjälpen med bilden Herr sajtvärd...

# 13  Ja, det har större effekt än man kan tro.

fungerar mycket starkare än en meditation då du kan styra effekten exakt dit du själv vill eftersom du konstant är medveten..

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.