Själens resor

Självhypnos Del 1

2009-09-06 19:08 #0 av: [yodhe]

Det här kommer att bli en serie om teorier och endel övningar i självhypnos. Jag hoppas att det ska leda till både deltagande och givande av kanske egna erfarenheter.

 

Vad är självhypnos?

Vi börjar med att delge ett av de effektivaste verktyg som medicinen har att tillgå, ett som vi alla har till nära hands.

Det finns medvetandetillstånd som skiljer sig både från det ordinära vakna sinnestillståndet och från sömn.

Alfatillståndet: När man utvecklade apparater kunde man mäta vissa sinnestillstånd genom dessa.

 "alfa" mönstret visade sig nära motsvara ett tillstånd då normal upphetsning i stor utsträckning saknades. När denna registrering sker är personen i ett vaket tillstånd, samtidigt fysiskt och psykiskt avspänt. En inre dialog har tystats.

Det viktiga i det här är inte namnet, mätningarna utan den enorma kraft och de möjligheter som finns i blandningen av vakenhet och avslappning. Det är då vi kan utföra en fullständig kontroll över de mentala funktionerna, problemlösning, självdiagnos, självläkning och förändringar av olika vanor. Vi kan nå många delar av kroppens funktioner och styra dem i rätt riktning, t.ex. den delen av hjärnan som kallas retikulära aktiveringssystemet som har med sömn och vakenhet att göra. Detta utförs av enorma krafter som vi inte ens kan förstå att vi har, det kan till och med nämnas att vi använder det kollektiva omedvetna som Carl Jung kallade det.

Det gäller i dessa sammanhang också att tillägga, för att få en bra effekt av självhypnos krävs ett fullständigt engagemang, det fungerar inte om man gör det halvhjärtat.

Effektiviteten i tekniken har demonstrerats av människor i nöd.

Ett exempel är:

En ung man som höll på att lära sig meditation och hypnos blev inkallad under Vietnamkriget. Han blev sårad i strid och blev liggande ensam med en avsliten pulsåder. Han kunde inte röra sig eller göra något åt det. Han kom ihåg sin kurs i meditation och hypnos och insåg att om han någonsin på fullaste allvar behövt hjälp, var det nu. Han använde följaktligen de självhypnotiska tekniker han fått lära sig och begagnade sin mentala kontroll för att klämma åt om ådern och hindra blodet att spruta.

Normalt är detta något otänkbart. Det anses absolut nödvändigt med yttre tryck och omedelbar läkarhjälp när en pulsåder skurits av. Här av häpnaden hos läkaren när han anlände och fann att soldaten var lugn och avspänd och utom fara. Sett ur en annan synvinkel var detta ett underverk. Ur en annan var det helt naturligt. Det finns många fler fall av människor i nödvärn som har utfört enorma dåd.

Läkarna kallar denna energi "livsviljan", viljan att bli frisk. Det kan observeras vad som kallas "spontantillfrisknande" från mycket svårt sjuka personer. I medicinsk parapsykologisk forskning kan man se en gemensam fundament metod som innehåller fyra grundläggande komponenter.

Vilka?

Den redan nämnda, motivationen. En person som verkligen vill åstadkomma något med hjälp av hypnos, uppnår oftast det önskade resultatet.

Den andra faktorn är, avspänningen, vikten i det ligger i att se till så att förhållandena är gynnsamma, att ingenting störande finns, som ljud, ljus etc.

Tredje komponenten i hypnos är, koncentration. Här gäller det då att finna ett sätt som passar en själv, som mantra, fokusera på ett ljus, andningen m.m.

Den fjärde komponenten som vi kallar styrning, när man väl har uppnått motivationen, avslappning och koncentrerat sig, då kan man börja styra sin uppmärksamhet i en bestämd riktning. Detta är det avgörande sista steget, det är nu du börjar använda den speciella kraft som vi har till ett visst syfte. Metoden består i att visualisera sig det önskade resultatet.

Exempel: man föreställer sig den del av kroppen som man vill bota, gör en synbild av den och låter det se ut som om den är på väg att bli bättre.

Denna visuella komponent är förknippad med samtliga fyra element i självhypnosen. Visualiseringen har en alldeles avgjord betydelse för den fjärde komponenten, styrningen av energin eller uppmärksamheten.

Man vet inte riktigt hur det egentligen fungerar, men det är någonting i det som har en häpnadsväckande verkan. Det har sagts att det som finns i det inre också kommer att finnas där utanför. Människor som vandrar omkring uppfyllda av olyckliga tankar och negativa inre visualiseringar tenderar att i längden få sina bilder bekräftade av yttervärlden. Vi skapar faktiskt vår egen verklighet.

Låt oss sammanfatta förloppet:

Först framkallar vi ett hypnotiskt tillstånd hos oss själva och därefter utnyttjar vi tillståndet för att inrikta oss på något syfte eller mål.

Följaktligen kan man då göra detta i två olika delar av hypnos, en lätt för avslappning med de tre första komponenterna som en meditation eller fördjupa sig med den fjärde komponenten till djup hypnos, allt efter sitt egna behov eller vad man vill uppnå.

En enda varning bör ges här: försäkra dig om att det du strävar efter är det som du verkligen vill uppnå. Självhypnos är mycket effektiv, och den har både subtila och direkta verkningar. Var beredd på förändring.

 

Nästa del handlar om  " hypnos i det dagliga livet"

Text taget av Richard Shames/Chuck Stein.

Skrivet av Yodhe.

Anmäl
2009-09-06 19:21 #1 av: Aldebaran

Intressat detta om vietnamsoldaten har läst och hört talas om flera liknande fall, där det borda ha varit "omöjligt" att överleva.

Tack  Yodheför en fin artikel och ser fram emot mera...

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-09-06 19:40 #2 av: rore

Mycket intressant.

Tack för en fin artikel, ser fram emot att få ta del av flera

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2009-09-06 20:16 #3 av: sven-g

Själv hypnosen kan användas till att uppnå vad som helst innom rimlighetens gränser. Jag har skrivit om denna bok efter min farfar tidigare på andra sajter typ ÖN. Synd att jag inte lyckas hitta den, men än har jag inte packat upp allt jag ärvt fast det var sex år sedan. Enligt den boken skulle man rita en cirkel på ett papper och sätta det på väggen, nu måste all koncentration vara riktad mot denna cirkel , inget får störa blicken inte en blinkning får man göra. Alla tankar som kommer ta bort dom. Börja med ett par minuter, när man lyckas i en kvart är det dax att sätta upp målet istället för cirkeln. Skriv det ni vill uppnå, jag kan med stor sannolikhet säga, att ni lyckas, bara ni lyckas hålla koncentrationen. Denna bok är en bok i magi, mycket gammal. Finns även knep på hur man inte förlorar energi, och gör den man samtalar med, osäker.

Anmäl
2009-09-06 20:32 #4 av: [yodhe]

 

Tack!

Detta är ju också kopplat till " tanke"

apropå artikeln om just det Aldebaran skrev om.

 

Anmäl
2009-09-08 17:17 #5 av: nillanb

#0 Väldigt intressant, läser gärna del 2.

Tack

Anmäl
2009-09-08 20:08 #6 av: [yodhe]

 

Tack Sven-g för att du delgav din historia,

låter spännande och kan vara värt att pröva på..

Mvh Yodhe

Anmäl
2009-09-08 22:27 #7 av: Howliten

Det här är spännande. Jag ser fram emot fortsättningen. Glad

Anmäl
2009-09-08 23:17 #8 av: Farwuq

Intressant detta kommer jag att skriva ut, för närmare begrundan.

Jag börjar med att spara som pdf.

Glad

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.