Själens resor

Hadji den vise kap 20

2009-06-22 11:09 #0 av: cillaj

Av Anna C Bornstein

 

Aron hörde Hadjis stämma. Det var som om den kommit långt, långt bortifrån. Den var mild och stilla, men ändå betvingande. Så här hade Hadji aldrig talat till honom förut.

-Du har fått en glimt av det osynliga ljuset, som är ditt sanna väsens källa och vars barn är du. Glimten av en högre verklighet har förunnats dig för din uppriktiga sanningslidelses skull, och den kommer att hjälpa dig att bringa reda i dina tankar. Bevara i ditt hjärta vad du har skådat och dra lärdom av det. Det kommer att dröja länge innan du får uppleva denna översinnliga klarhet igen.

Men det betyder inte att den har övergivit dig. Klarheten finns där alltid, väntande i ditt inre. Du har mycket att lära och kan endast närma dig sanningen steg för steg. Vi människor måste förbereda oss noga innan vi blir värdiga att leva i det osynliga ljuset. Våra hjärtan är alltför bräckliga för att kunna ta emot dess flödande kärlek. De måste stärkas och härdas. Våra tankar måste ledas in på nya banor för att kunna fånga ett svagt återsken av dess sanning. Vår vilja måste tränas upp och bli herre över kropp och sinne innan vi kan överlämna oss helt och fullt i det osynliga ljuset händer.

Aron visste nu att hans livs mål var att få leva i det osynliga ljuset. Han kände att han, utan att veta om det, alltid hade älskat det osynliga ljuset och längtat efter det. Ingen möda syntes honom nu för tung, ingen uppgift var för svår - om den bara förde honom närmare målet. Men han insåg också att vägen dit var lång och mycket tröttsam, och att hans krafter kanske inte skulle räcka till.

-Hur ska jag bära mig åt för att bli värdig? Frågade Aron med rösten fylld av bävan.

-Du måste dagligen och stundligen vända sig i hängiven dyrkan mot det osynliga ljuset - precis som markens blommor vänder sig mot den synliga solen. Då kommer din kärlekskraft att växa och bära frukt.

-Du måste ta jordens alla varelser till ditt hjärta och lära dig att älska dem för att kunna förstå något av det osynliga ljusets gränslösa kärlek till sina barn. Du kommer inte längre att vilja skada någon, inte ens en daggmask eller en myra, för sådana kryp är för människorna vad människorna är för det osynliga ljuset. Hur ska vi människor kunna vänta oss att finna nåd så länge vi själva inte har något förbarmande med dem som är mindre utvecklade än vi.

-För att träna din tanke måste du stilla sinnets rastlösa rörelse och lära dig att samla uppmärksamheten i en enda punkt. Då blir din tanke lika skarp som en knivsudd. Den kan tränga in bakom tingens yta och blottlägga deras hemligheter. Du ska begrunda varje levande varelse tills du har förstått dess egenart, och hur varje varelse uppenbarar det osynliga ljusets visdom. Utforska naturens många riken.

Låt din tanke tränga in i den orubbliga klippans gåta och komma underfund med hur den kan motstå stormens rasande angrepp eller middagssolens stekande hetta. Låt tanken avslöja drakblodsträdets avsikt när det sänder ner sina rötter i jorden och lyfter sin krona mot ljuset. Låt din tanke färdas under himlen och lära sig att tyda budskapet från den mest avlägsna stjärna. Sänd ner din tanke i underjorden för att lysa upp dess tätaste mörker. Bruka tanken till att lösa vattnets och eldens gåtor.

-Och när din tanke har förstått allt detta ska du leda den inåt och förmå den att utforska sin egen inre verklighet. Du upptäcker att de lagar som råder i den yttre världen har sina motsvarigheter i medvetandets inre värld. Tankens skyttel skapar meningsfulla samband, därför att den väver sina mönster med det osynliga ljusets gyllene tråd. Lär dig urskilja dessa mönster. Spåra trådarna tillbaka till dess ursprung. Först då uppfyller din tanke sin funktion.

-För att vinna herravälde över kroppen och sinnet måste du lära känna de motstridiga krafter som driver kroppen än hit än dit och får dian känslor att svalla. Om ett lejon nu skulle dyka upp bakom stenen här och huka sig till språng, skulle varje muskel i din kropp spännas. Rädslan är den kraft som orsakar denna reaktion. Om du lär känna och övervinner rädslan inom dig själv, behöver di inte längre kämpa mot lejonet med spjut och muskelkraft. Då har du redan besegrat det. Det kommer inte längre att hälsa dig med ett rytande utan i stället slicka dina händer och lägga sitt huvud i ditt knä.

Avunden, girigheten, den omåttliga lidelsen och hatet är andra sådana krafter. Inte förrän du har tyglat dem är du herre över dig själv. Om du vill bli det osynliga ljusets tjänare och göra dess vilja, kan du inte låta dig styras av dessa krafter. Du måste ta strid med dem och gå segrande ur striden. Aron begrundade Hadjis ord och gömde dem djupt i sitt hjärta. Det kändes som om en värdig fjällrygg reste sig framför honom. Han själv var en liten prick nere vid dess fot, och det var hans uppgift att på ett eller annat sätt ta sig upp på den solbelysta, himmelshöga toppen.

Han blev utmattad av blotta tanken. Men han skulle aldrig, aldrig ge upp. När den nya dagen nalkades som en svag ljusstrimma i öster, vilade Arons huvud mot lärarens axel. Aron såg inte solens första strålar som ljudlöst gled fram över den blanka vattenytan. Han hörde inte fåglarnas jubelkör. Men Hadji såg och förstod. Naturen rustade sig till fest för att fira att ett av dess barn hade börjat vandringen hemåt till det osynliga ljuset.

När Aron vaknade flera timmar senare tyckte han att han såg Hadji, berget, träden, himlen och havet för första gången. Det var som om världen fötts i samma stund som han öppnat sina ögon. Aron kände en bävande glädje inför så mycken ofattbar skönhet. Hans hjärta blev ödmjukt och alldeles stilla. Han såg frågande på Hadji, och ur dennes ögon mottog han en bekräftelse på att det han såg var verkligt.

Anmäl
2009-06-22 13:14 #1 av: Farwuq

Man tackar stort.

Nu har jag kopierat in de 20 kapiteln i Word, ska bara skriva ut dem på papper sen ska här läsas.

Glad

En stilla fråga, hur många kapitel är det i boken?

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2009-06-22 13:53 #2 av: cillaj

 

Vassegod!

26 kapitel Draken, så det är inte många kvar.

 

Anmäl
2009-06-22 13:56 #3 av: Farwuq

Är det denna Anna Bornstein som är författare?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Bornstein

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2009-06-22 14:39 #4 av: rore

Tack och åter tack cillaj.

jag gillar verkligen denna läsning.

Den berör och slår an på strängarna inom migGlad

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2009-06-22 15:46 #5 av: cillaj

 

Nej Draken, hon är översättare till Paul Brunton, och journalist.

 http://www.annabornstein.com/

Anmäl
2009-06-22 15:49 #6 av: cillaj

 

Vassegoda!

Läs o njut bara.

Anmäl
2009-06-22 20:29 #7 av: cillaj

 

Förlåt mig draken, det var visst samma, såg bara bilden.

Men nu har du hemsidan istället. Står lite mer om henne där.

Anmäl
2009-06-22 20:40 #8 av: Waara

Tack cilla, mera fin läsning till kvällen, gjorde som draken, skrev ut sidan på word :D

Anmäl
2009-06-22 21:03 #9 av: [outgrundlig]

Tack Cilla! :)

Anmäl
2009-06-22 21:23 #10 av: Aldebaran

Tack för en fin läsning ännu en gång...Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.