Själens resor

Hadji den vise kap 9

2009-05-22 14:01 #0 av: cillaj

Av Anna C Bornstein

 

Orden ringde fortfarande i Hadjis öron när han vaknade. Havskungens palats hade försvunnit och han befann sig åter på den välbekanta stranden på ön. Han hade en fruktansvärd huvudvärk. Stormen hade bedarrat. Månen lyste upp landskapet. Hadji släpade sig upp till hyddan och sjönk ner på sin bädd. Det kändes som om alla ben i hans kropp var brutna. Men inom kort föll han i en välsignad drömlös sömn som varade i två hela dygn.

Så snart Hadji stigit upp från bädden efter sin vederkvickande vila, började han grubbla över vad havskungen hade sagt. Han förstod inte ordens innebörd. Men han kände sig ändå inte besviken. Jag ska inte ge upp, tänkte han. Jungfrun är min vän och vägledare. Hon kan säkert förklara. Om jag har ögonen med mig och lär mig tyda hennes tecken, kommer meningen att uppenbaras. Matförrådet hade tagit slut och Hadji blev tvungen att skjuta sina funderingar åt sidan för att i stället ägna sig åt praktiska göromål. Han tog sitt spjut och begav sig ner till stranden för att fånga fisk. Det dröjde inte länge förrän han lyckades fånga en stor och läcker spätta och fick upp den på land. Han började genast rensa den - men kände då ett våldsamt hugg i mellangärdet.

Det var så smärtsamt att han sjönk avsvimmad till marken. När han vaknade till liv igen fortsatte han rensningen, men genomborrades då av ett nytt hugg. Han släppte genast fisken som om den bränt honom, och lade sig ner på knä för att närmare studera den.Hadji hade fångat och dödat fisk ända sedan barndomen. Nu, för första gången, tänkte han på fisken. Hur kändes det att bli fångad och spetsad på ett spjut? Hans hjärta värkte plötsligt av ömhet för den hjälplösa varelsen.

Hadji beslöt sig i detta ögonblick för att aldrig mer döda något djur utan i fortsättningen livnära sig enbart på rötter, frukter och säd. Under de följande dagarna märkte han att naturen liksom talade till honom på ett nytt sätt. Han uppmärksammade sådant han tidigare varit blind för. Han kunde förnimma harens skräck när hökens skugga föll på den, men även lejonets hunger när det jagade sitt byte. Han blev alltmer medveten om osynliga krafter, som rörde sig under tillvarons yta. Det var som om han hade fått ytterligare ett sinne att uppfatta med. Han kunde lättare ta sig fram i mörker, eftersom han på något sätt visste var stenarna och rötterna låg, trots att han inte kunde se dem.

Och han uppfattade ofta närvaron av ett rovdjur innan det upptäckte honom. Hans gamla fruktan för att bli angripen försvann. En natt när han var på väg hem till hyddan, blev han medveten om att ett rovdjur låg i bakhåll vid sidan av stigen. Den första tanken var att vända om, men han beslöt sig för att fortsätta. Då tog djuret, en leopard, ett språng ut på stigen någon meter framför honom och kröp sedan ihop för att gå till angrepp. Men när Hadji lugnt såg leoparden i ögonen och tog några steg framåt, kom den alldeles av sig.

Den stora sympati och kärlek som Hadji började känna för djuret, försatte honom i sådan harmoni med dem, att han inte bara kunde uppfatta minsta skiftning i deras sinnesstämning, utan även förmedla sina egna tankar och avsikter till dem. Leoparden förstod att Hadji inte ville den något ont. Därför lugnade den sig och släppte förbi honom. När de osynliga sambanden och krafterna i naturen börjat framträda för Hadjis skarpa blick, tänkte han:

-Jag har verkligen varit blind och enfaldig och ingenting begripit. Havskungen hade rätt. Hadji anade att naturen hade många, många fler hemligheter att uppenbara för honom.

 

Anmäl
2009-05-22 20:01 #1 av: Aldebaran

Snabblæst kapitel.. tack cilla...Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-05-22 20:08 #2 av: Wargmane

Wow nu kommer dom på löpande band minsann Glad

Himla bra e det !!!

Tack Cilla !!

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-05-23 21:58 #3 av: [outgrundlig]

Tack CillaGlad

Anmäl
2009-05-24 02:46 #4 av: Wargmane

puttar upp!

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-05-25 16:45 #5 av: Fialotta2

Tack Cilla!Glad

Nya kapitel kommer på löpandeband. Jag hinner inte med. Valpen tar så pass mycket tid, att jag inte hinner med att sitta vid min dator som jag vill.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.