Krafter och energier

Brott och svartsjuka

2009-04-20 14:43 #0 av: cillaj

Det här är fortsättning på temat "Månen"

 

"Experter" har sagt offentligt om och om igen att månen och månens cykler absolut inte har någon inverkan på mänskligt beteende. Trots det finns  det många som har erfarenheter som inte håller med - och fler och fler psykiatrer och polistjänstemän har många skäl att tro annat. Polisen över hela världen är bara alltför medvetna om att våldsbrotten ökar dagarna kring fullmåne.

Läkare och sjuksköterskor som arbetar med psykiatri har också lagt märke till att många av patienterna blir mer oroliga än vanligt under just den här perioden. Samtalen till SOS och akutmottagningar ökar, liksom trafikolyckor och olika former av vandalism. De som arbetar ute på fältet - poliser, brandmän och intagningspersonal på sjukhus - känner till dessa tendenser och vet om att det finns något slags mönster som återkommer varje månad. En äldre, erfaren polisman rapporteras ha sagt att det verkas som om människor tappar kontrollen över sig själva var tjugoåttonde dag när, för att använda hans ord "de börjar bete sig som idioter och dricker som galningar".

 

                             En god eller ond kraft

Trots att vi ofta ser månen som en lugn och fridfull närvaro på natthimlen representerar hon astrologiskt sett märkligt nog instabilitet. Effekterna av den starka gravitationskraft som månen utövar, inte bara på väder och tidvatten utan också på människors sinnestillstånd, var något man känner till så långt tillbaka som Hippokrates tid - den grekiske läkare som betraktas som läkarvetenskapens fader.

Vad allt detta pekar på är att vi vid vissa tidpunkter i måncykeln upplever dess inflytande starkare än vanligt. De tre dagarna runt fullmåne när månen, solen och jorden ligger på linje med varandra är särskilt betydelsefulla eftersom solens gravitationskraft då kombineras med månens. Och det är då som detta tryck kan ha en ogynnsam inverkan på oss och öka vår anspänning och få känslorna att koka över.

Det är nu människor börjar handla irrationellt. De blir nervösa och irriterade, förstorar upp småsaker bortom alla rimliga proportioner, råkar lättare ut för olyckor och blir våldsamma mot varandra.

 

                                    Svartsjukedrama

Precis som den nämnde polismannen hade lagt märke till uppstår ett irrationellt beteende som kan leda till svartsjukedramer och bisarra våldshandlingar i regelbundet återkommande perioder varje månad som sammanfaller med fullmånen. En annan position som kan utöva ett mycket starkt inflytande på vårt beteende är något som kallas för *perigeum. Det inträffar med några års mellanrum, och när det inträffar samtidigt som fullmånen kan effekterna vara mycket dramatiska. Exakt vilka former kan då detta samband mellan månen och våra lidelser ta?

* Perigeum

Eftersom månens omloppsbana är elliptisk finns det en punkt i dess cykel när den befinner sig som allra längst bort från jorden. Det finns också en punkt där den befinner sig som allra närmast. Punkten längst bort kallas för apogeum, medan punkten närmast kallas för perigeum. Detta växelspel mellan att avlägsna sig och komma närmare är en naturlig del i månens månatliga kretslopp runt jorden, men det är när perigeum sammanfaller med fullmånen som den verkliga dramatiken slår till. Det är vid dessa tillfällen som extrema väderförhållanden och naturens nycker ofta inträffar. Människans passion och lidelser väcks till liv och brott som inbegriper ovanligt mycket och omfattande våld, till exempel kravaller, uppstår ofta just då.

 

                                   Måninfluerade brott

Statistiken visar att det råder en jämn fördelning av vad man skulle kunna kalla för "vanliga" brott under hela månfasen, men de som sker omkring fullmånen brukar vara särskilt otrevliga. Vid fullmåne blir människors beteende psykotiskt, och kriminella handlingar brukar kännetecknas av mental obalans. Följande är bara några exempel på vad olika människor har lagt märke till.

  • Idrottsmän ådrar sig fler straffar och diskvalificeringar vid fullmåne än vid andra tidpunkter.
  • De som har dåligt ölsinne kan gå hem och sova ruset av sig när det är nymåne, men de kan alltför lätt bli aggressiva när det är fullmåne.
  • Bilförare kan bokstavligen lägga i en farligt överväxel och bli ilskna och oresonligt intoleranta mot andra bilförare på vägen.
  • Inbrott och överfall kan ibland uppvisa psykotiska drag under den här månfasen.
  • Statistiken har visat att fullmånen, i synnerhet när den sammanfaller med perigeum, skapar ett farligt klimat då mord kan inträffa, rashat kan blossa upp, kravaller kan uppstå och alla möjliga slags hemskheter och massakrer begås.

 

                                    Brott och nymåne

Statistiken visar att trots att brotten minskar något eller ligger på vad som kan anses som en normalnivå under och efter nymåne , verkar det ske en viss ökning under dagarna före nymåne. Men denna topp är relativt liten jämfört med den topp som inträffar när månen är full. Det verkar som om månen faktiskt har en stark inverkan på våra djupaste och mest instinktiva känslor och lidelser.

 

Ur Månmagi av Lori Reid

Skriven av Cilla.

Anmäl
2009-04-20 14:50 #1 av: Aldebaran

Intressant artikel, jag har alltid trott att det är en stor myt det här med fullmånens effekter....

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 14:58 #2 av: cillaj

 

Nä, man blir nog mer påverkad än vad man tror, speciellt kvinnor och vårt måndasdilemma.

Där kan det nog skifta rejält vad det ser ut.

Anmäl
2009-04-20 15:00 #3 av: Aldebaran

hmmm det tror jag inte har med fullmånen att göra FlörtOskyldig

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 15:10 #4 av: lillajex

Himla spännande artikel! Att man påverkas märker jag ju själv då jag oftast får en massa extra energi av fullmåne.  Fast jag blir mest busig och inte våldsam som tur är Oskyldig

Anmäl
2009-04-20 15:45 #5 av: Aldebaran

mmm så är det i mumindalen...Flört

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 16:08 #6 av: lillajex

Japps du anar inte hur roligt vi har det här jag o de andra trollenFlört. Fast ibland behöver man besöka de vanliga utanför för att se på världen med nya ögon.

Anmäl
2009-04-20 20:00 #7 av: hatchepsut

Eftersom vi till 70-80(någonstans där) procent består av vatten, varför skulle vi inte bli påverkade? Om vätskan i kroppen påverkas av gravitationen påverkas ju också organ, hormoner, påverkas hormoner påverkas humöret osv...Bow Down

Anmäl
2009-04-20 20:04 #8 av: cillaj

 

Precis, vattnet stiger i kroppen och ett tryck ökar, därmed kan man känna av det, man får en känsla liksom som att man är överdäst. så kan jag uppleva det iallafall.

Jag arbetade med en läkare en gång som sa just detta, att man hade för mycket tryck och vätskan i hjärnan ökade, vi tanter va lite för galna tyckte han.

Anmäl
2009-04-20 20:43 #9 av: Wargmane

#7Ja påverkas hela värdshaven ...så är det klart att  vi oxå påverkas Skrattande

 

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-04-20 20:57 #10 av: Mysan59

Aha, månmagi, den boken har jag också. Mycket bra! Glad

Anmäl
2009-04-20 21:17 #11 av: solarcarl

Det som diskuteras här är vad jag förstår det som, månens påverkan på den mänskliga emotionella naturen o även i viss mån den fysiska (t ex svårt sova under fullmåne, ngt många tar upp då o då). Men det finns ju fler aspekter på fullmånens påverkan, eller hur?

Det är allmänt känt genom det som brukar kallas "den tidlösa visdomen" eller "esoteriska kunskapen" att månens materiella natur i sig är snarast ett söndervittrande skal. Månens inflytande är därför en återspegling av det förflutna, ngt som brukar tas upp i esoterisk astrologi också.

Det är det som menas med att månen återspeglar det "undermedvetna", dvs egentl det förflutna, det passerade, det som ligger under vårt medvetandes tröskel. 

Månens inflytande är därför egentligen ngt som ofta påverkar hindrande eller "förgiftande" för många människor (det kollektiva), så länge det under- och omedvetna är blint, dvs ej mer integrerat, accepterat och sedan alltmer genomlyst.

Dessa nivåer fortsätter då binda upp eller rikta det mänskliga medvetandet mot lägre nivåer som redan är passerade (det lägre emotionella). DEt sker både inom människan själv o i det kollektiva.

Lösningen är att rikta vårt medvetande mot "det högre". Vad vi vill kalla det högre för är olika, beroende på var vi är i vår utveckling.  

Samtidigt är månen, som en "död kropp" (eg jordens äldre kropp i en annan svunnen eon, säger denna kunskap) fungerande som en "tom lins". Dvs den genomströmmas av andra planetära och högre kosmiska inflytanden, speciellt under fullmåne perioden.

därav att många kan uppleva förstärkta, högre energier under fullmånen. Detta kan vara/är högst påtagligt för många, också ofta för min egen del.  DEssa energier kan alltså användas och bli mer medvetandegjorda också, för vår utveckling.

Därav "fullmånemeditation" som många är med och utför som en global service (o får samtidigt mkt av det själva). Inte som en rit för att hylla månen (även om säkert många gör det också - yyylll) utan här menar jag för att ta emot och rikta högre energier för utveckling i vår värld.

Därav att många människors negativa reaktioner under fullmåne inte bara hänför sig till att de blir "tokiga" helt plötsligt, utan för att de inte orkar med de högre fälten av inverkan. Dessa energier utlöser reaktioner, ofta emotionella eller fysiska (t ex ökad sex-aktivering, och därav också övergrepp etc när sexenergin missbrukas/missförstås).

Folk blir inte tossiga utan anledning, utan deras innehåll reagerar i förhållande till vad som händer, framförallt på sk "osynliga nivåer" Detta är ett annat synsätt på månens inflytande.     

Love the moon and see her in the eyes, then take her smile and put it in the sun  Cool

Anmäl
2009-04-20 21:21 #12 av: hatchepsut

#11 Ett mycket bra och i mina ögon/öron logiskt synsätt anser jag...Bow Down

Anmäl
2009-04-20 21:37 #13 av: attvaraellerintevara

Intressant tråd / Cillan m.fler.FlörtAstrid

 

Anmäl
2009-04-20 21:57 #14 av: Aldebaran

#9 Kvinnor och hav??  Ishavet då?? FlörtTyst

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 21:59 #15 av: Wargmane

#14 Tungan uteVa??? Vad har du för erfarenheter av kvinnor då????

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-04-20 22:01 #16 av: Aldebaran

3 ungar å 2 häx..Tyst flåt.. 2 ex skall det va FlörtOskyldig

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 22:02 #17 av: Wargmane

Jejejeje...du har antagligen INTE träffat på några häxor då iallafallOskyldig

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-04-20 22:03 #18 av: Aldebaran

Nejj  inte ännu  Flört

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 22:04 #19 av: Wargmane

nä som bekant brinner vi ju bra heheheTungan ute

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-04-20 22:16 #20 av: Aldebaran

heheheheheeeeeeeeeeeeehhhhhhhh    Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 22:28 #21 av: Wargmane

Men Alde ...jag trodde du var en stor å tuff en jag ??FlörtOskyldig

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-04-20 22:32 #22 av: hatchepsut

#20 Hoppsan käre broder, passa sig nu...
Anmäl
2009-04-20 22:35 #23 av: Aldebaran

Hehe  ja, man vet aldrig va man kan råka ut för i våran herres hage  Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-20 22:38 #24 av: hatchepsut

#23 Näh eller hur...
Anmäl
2009-04-20 23:09 #25 av: szirius

Intressant artikel! Roligt att de samlat alla dessa saker på samma ställe.Min mor barnmorskan vet ju alltid att det kommer vara full rulle på jobbet beroende på vart månen står...men det borde väl alla tycka är helt naturligt och inget hokus pokus, då det ju har med vattnet i kroppen att göra...Flört

Själv behöver jag inte kolla vart månen står längre, det märker jag i mina egna faser...så för mig går det inte att tvivla på detta öhtCool

#11 MKT bra inlägg - har också läst en del om månen som en förfluten spegel,och tror definitivt på denna tolkning, att energierna är högre under fullmåne och det då krävs en strävan efter högre medvetenhet då, annars kan man "tappa bort sig" i de lägre omedvetna energierna.

Anmäl
2009-04-20 23:17 #26 av: cillaj

 

Det kommer ett avsnitt till om lite av det som Solarcarl pratar om.

Anmäl
2009-04-20 23:28 #27 av: Ayena

Intressant detta med månen och dess påverkan på oss. Att detta har med vatten att göra måste ju vara självklart och att vattnet "rusar" till under fullmånen och påverkar all balans i både kropp och själ.

Sen kan man ju fråga sig varför en del människor påverkas mer än andra vid full- och nymåne (eller som jag kallar det, svartmåne).

Astrologiskt är jag född i Kräftans stjärntecken och har månen som min himlakropp. Så kanske detta beror på att jag är mycket känslig för månens cykler.

Vill fullmåne kokar energierna och vid svartmåne är de helt avsvalnade.

Intressant skulle vara om man kunde se kurvan på Perigeum och Apogeum och tidpunkter för fullmåne.

 

Anmäl
2009-04-20 23:32 #28 av: cillaj

 

 Här kan man se en del av kurvan

http://sv.wikipedia.org/wiki/Perigeum

Anmäl
2009-04-20 23:35 #29 av: solarcarl

Tack för utmärkt koppling och också feed-back #25 szirius ! (DEt är ngt speciellt med Sirius, always, eller hur?)  

spännande se fortsättningen också Cilla! Tack för intressant upplägg  

Anmäl
2009-04-20 23:45 #30 av: cillaj

 

# 29 Tack för ditt fina inlägg själv.

Anmäl
2009-04-21 16:44 #31 av: Maddo

Låter intressant detta, har inte läst på så mycke av tidsbrist. Men jag undrar varför jag faktiskt blir lugn av fullmånen och älskar att sitta och filosofera och blicka upp mot månen , känner mig rofylld vet inte riktigt var jag är men jag hamnar i ett jupare tänkande. KONSTIGT. För jag har aldrig läst eller nogot sådant om hur de ska funka, men har jag för lite vätska i kroppen kanske !? så att jag blir mer balancerad i fullmåne ????Förvånad haaahaaa låter tokigt men så är det.. Sickly 

Anmäl
2009-04-21 17:09 #32 av: cillaj

 

ja, vem vet, det kanske är åt andra hållet för dig Maddo, för lite vätska i kroppen är ju inte heller bra, man måste ha en viss balans i kroppen.

Kram på dig.

Anmäl
2009-04-21 17:16 #33 av: Aldebaran

mmm ja se kvinns  Flört

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-21 17:20 #34 av: cillaj

 

Mmmmm, ja se män.

Anmäl
2009-04-21 17:41 #35 av: Maddo

ja så kan de ju vara.. Kram.Anmäl
2009-04-21 18:15 #36 av: [peter54]

Har ni hört om planerna på att kapa en ny måne från Jupiter som har såpass många redan, 52 har jag för mig?

Vår egen måne avlägsnar sig från Jorden och den kommer såsmåningom att gå förlorad enligt den astronomiska vetenskapen. Om sisådär 10 000 år behöver vi en ny.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2009-04-21 18:17 #37 av: Aldebaran

det måste vara enklare och kapa våran egen isåfall?

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-21 18:18 #38 av: [peter54]

Ja det tyckte jag också, men av någon anledning som jag inte minns nu, så gick det visst inte.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2009-04-21 18:22 #39 av: Aldebaran

undrar vad tanterna som skyller sin krämpor på fullmånen skall skylla på när de försvinner? FlörtSkrattande

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-21 19:57 #40 av: cillaj

 

HaHa, väldigt roligt grabbar, vi får väl hitta en annan anledning att skylla på då, eller hur?

Anmäl
2009-04-21 20:00 #41 av: Ayena

Det är sant att månen är på väg bort från oss. Just nu är den ju på perfekt avstånd för att få ska få en perfekt bild av solens corona när det är solförmörkelse eftersom månen täcker precis solen.

 

Anmäl
2009-04-21 20:19 #42 av: Aldebaran

Det står även i gamla texter att månen skall försvinna så småningom men att den skulle vandra iväg trodde jag inte...

Den tillhör våran förra planetkjedja...

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-21 20:23 #43 av: Ayena

# 42 - Vad menar du med förra planetkjedja?

Anmäl
2009-04-21 20:24 #44 av: Aldebaran

Jag lägger snart ut ett nytt inlägg om detta....

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-21 20:25 #45 av: Ayena

Oj så spännande Tungan ute

Anmäl
2009-04-21 20:44 #46 av: Aldebaran

Nu är runderna ute som inlägg...Ger nog en del svar på din fråga gilla..

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-21 23:44 #47 av: szirius

#29 yeppFlört. Det var genom googling på Sirius som jag hittade till AU...Cool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.