Annons:
Etikettkultur-och-folktro
Läst 4118 ggr
cillaj
4/19/09, 1:42 PM

Nattens Gudinna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En lite kort berättelse om gudinnor

Månen är för solen vad Yin är för Yang. Ljus och mörker, natt och dag, varmt och kallt, feminint och maskulint, månen och sol- det här är alla komplementära krafter som genomsyrar universum och håller allting i en precis och dynamisk balans, motsatser som turas om att ge vila för varandra.

Det är på det här sättet som människor i olika civilisationer har sett på tillvaron sedan tidernas begynnelse. Våra förfäder iakttog himlen och såg solen som livgivaren och skänker värme och ljus åt världen: De lade märke till att månen inte hade något eget ljus utan tog emot och reflekterade solens ljus. Månen var nattens härskarinna och hennes kalla strålar, som kastade sitt mystiska ljus över landskapet nedanför, ansågs besitta magiska egenskaper.

                          Födelse och återfödelse

Medan solen alltid framträder som ett gyllene klot är månen ombytlig och obeständig. Hon ändrar form från den smalaste silverskäran till den trinda fullmånen innan hon återigen drar sig tillbaka in i mörkret. Denna måncykel som ständigt upprepas har liknats vid den födelsens, dödens pch återfödelsens process som man ser hos årstiderna och överallt i naturen.

Snart försod man att månens föänderliga faser hade smband inte bara med tillväxt, förstörelse och återväxt i växtriket, utan också med kvinnans menstruationscykel som reglerar fertilitet, befruktning och födelse. Och på samma sätt som den livgivande solen kom att förknippas med maskulina pronciper, utrustades månen, hans följeslagerska och den som tog emot livet, med feminina kvaliteter.

                  Himmelska Gudar och Gudinnor

Människan har i alla tider, kulturer och civilisationer dyrkat både solen och månen och upphöjt dem till gudar. Oräkneliga myter har vuxit fram på alla kontinenter omkring de två himlakropparnas olika funktioner, myter som till innehållet är nära besläktade med varandra.

Ra, Inti, Phoebus, Apollon, Tonatiuh, Kuat, Surya - det här är bara några inkarnationer av solguden som dyrkades av människor for I tiden. Men medan dessa mytologier kretsar kring en enda förhärskande bild av solguden, som kör sin lysande triumfvagn över middagshimlen, framträder mångudinnan i många olika skepnader som återspeglar de tre huvudsakliga stadierna i hennes cykel.

Som nymånen avbildas hon i form av en ung flicka eller jungfru - en attraktiv, förförisk gudinna med en spirande sexualitet och kreativitet. Allteftersom månen tilltar och blir full förvandlas  bilden till den fertila modern, havande med livet. I den sista fasen, när månen är i avtagande och försvinner in i mörkret, framställs hon som en häxa, som en gammal och klok kvinna kunnig i magi, en trollkvinna och förklädnadernas mästarinna med makt att läka och transformera allt som passerar genom hennes händer.

                       Den mystiska Treenigheten

Dessa tre ansikten hos mångudinnan representerar naturens cykler och förenar det mänskliga sinnets medvetna processer - våra materiella, känslomässiga och andliga ansikten. Månen har blivit arketypen för skapande, det feminina samt det kvinnliga psyket. Alla de stora religionerna visar på ett eller annat sätt prov på denna kvinnliga treenighet. För de gamla grekerna var Persefone, Demeter och Hekete centrala gestalter som hade sin romerska motsvarighet i Diana, Ceres och sibylla.

I den nordiska traditionen vävde nornorna samman det förflutna, nuet och framtiden. Och för hinduerna förkroppsligar Kali den trefaldiga gudinnan i form av "ljuset", "mörkret" och "världens moder". De unga gudinnor som dyrkades i många olika civilisationer är bland andra Persefone, Afrodite, Al-Uzza, Athena, Diana och Minerva.

Bland de skapande modergudinnorna som hör fullmånen till finns Astartre, Demeter, Ceres, Al-lat, Kwan-Yin, Hathor, Isis, Selene, Wahini-Hai. Och bland den grupp som tillhör de "mörka"gudinnorna kan vi tillägga Kali, Skadi, Hekate, Tlazolteotl, Kirke, Hathor, Lilit, den ormhövdade Medusa samt Nemesis, vedergällningens gudinna.

Annons:
cillaj
4/19/09, 1:57 PM
#1

En liten koppling till de övriga artiklarna.

hatchepsut
4/19/09, 2:04 PM
#2

#1 Jaha, och var tog Hatshepsut vägen??? Solgudens barn!!!??? Hmmmpf, drar mig tillbaka i indignation…Återkommer med mina memoarer senare…Pouty

Aldebaran
4/19/09, 2:06 PM
#3

Är du dotter till RA???   

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

hatchepsut
4/19/09, 2:08 PM
#4

#3 Apapapa…inte gå händelserna iförväg…Sprinkler

Upp till toppen
Annons: