Kultur och folktro

Månens tre ansikten

2009-04-15 21:52 #0 av: cillaj

Detta är en liten serie om månens gudinnor.

Del 1

 

Månens tre ansiktens, eller stadier, symboliseras av gudinnor som i sin tur förkroppsligar de omdanande krafter genom födelsens, växandes förfallets processer. Bland den första gruppen, som visar prov på oskuldsfullhet, kreativitet, vigör, och ungdomlig hoppfullhet och som för med sig ett löfte om det nya, finns den grekiska gudinnan Afrodite, den romerska gudinna Diana samt Freja, den nordiska kärleks-och fruktbarhetsgudinna.

 

AFRODITE

 

Den långa,ljusa och ljuvliga Afrodite är en symbol för skönhet, kärlek och frukbarhet. Hon föddes ur havet och dök upp ur vågorna med fötterna trampande i det vita vågskummet. Med sin passion, sensualitet och generositet förkroppsligar hon en förförisk kraft samt glädje i älskogen och i kvinnans kärlek.

Hennes namn är synonymt med charm och behagfullhet , och hon är de sköna konsternas gudinna och beskyddarinna. Det är Afrotide som har inspirerat konstnärerna genom alla århundraden och som fortsätter att inspirera alla med ett kreativt sinnelag. Afrodite härskar över relationer, älskande och kärlekspar överallt. Hon är yppig och fruktbar, och hennes anknytning till havet och dess vatten gör henne till en mångudinna. hennes motsvarighet i den romerska mytologin är Venus, som har givit namn åt den vackra staden Venedig, " havets brud".

 

DIANA

 

Diana är även känd som den grekiska gudinnan Artemis. Diana var tvillingsyster till Apollon, som hade ansvaret för att köra solvagnen över himlavalvet. Hon står därför för den feminina principen-månen till hans sol. Denna gudinna brukar avbildas klädd i en kort, vit tunika och en karakteristisk huvudbonad smyckad med en månskära, och hon är den jungfruliga jägarinnan och jaktens gudinna. Hon är ung och fri och strövar vida omkring i skogarna beväpnad med pil och båge ätföljd av sina trogna hundar och hjortar.

Liksom månen kan Diana byta skepnad och förvandla sig själv till en hare när helst hon vill - månens heliga djur. Hon var en stark gudinna som var kunnig i läkekonst, och hon var känd bland många för att hon så häftigt försvarade det oskuldsfulla samt djur och unga flickor överallt.

 

FREJA

 

Fornnordiska fruktbarhetsgudinnan Freja var dotter till havsguden Njord. I egenskap av kärlekens gudinna var hon den vackraste av alla gudinnor, och som krigardrottning ledde hon valkyriorna, Odens tjänarinnor. Namnet Freja betyder "härskarinna", och hon är den feminina arketypen  och syster till guden Frej. Hon var havets skyddshelgon och har ibland mycket poetiskt kallats för "hon som strålar över havet". Freja gråter gyllene tårar som faller ner i vattnet likt bärnstensdroppar. Den här gudinnans djuremblem är katten, som ses som en helig förbindelselänk till månen, och hon avbildas ofta sittande i en vagn som dras av två av hennes katter.

 

Ur Månmagi av Lori Reid.

Skrivet av Cilla.

Anmäl
2009-04-15 22:02 #1 av: hatchepsut

Ahhh dessa vackra gudinnor som jag känner sådant släktskap med; Afrodite med sin passion och generositet, Diana för kunskapen inom läkekonsten och djurens beskyddare och sist men inte minst Freja med sina katter som dragare och så jag då...Aphrodite

Anmäl
2009-04-15 22:36 #2 av: Aldebaran

Va bra att du hitta hem då Hukanson  Flört  kanske kan hitta din gudinna i den fria andlighetsrymden Oskyldig

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-15 22:37 #3 av: evrekaw

Ja... Men historien om Afrodites tillkomst är ju roligare i sin helhet...

Moder Gaia som fick sönerna Kronos (himlen) och Pontolos (havet). Hon inledde därefter ett förhållande med Kronos, varför Pontolos i sin vrede och svartsjuka skar av Kronos testiklar. När dessa landade i havet bildades skummet ur vilket Afrodite uppsteg... Flört

Anmäl
2009-04-15 22:38 #4 av: cillaj

 

Hallå Aldebaran, nu är du blind tror jag, det är ju Hatchepsut som har svarat.Cool

#1 Visst är dom härliga

Anmäl
2009-04-15 22:39 #5 av: Aldebaran

ajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj  

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-15 22:46 #6 av: hatchepsut

#5 såja lilla gubben, det är ok...VirgoÅldern tar ut sin rätt...

Anmäl
2009-04-15 22:50 #7 av: evrekaw

 

 

            It's cool....

Anmäl
2009-04-15 22:50 #8 av: cillaj

 

Alldeles rätt min kära vän faraonskan, jag tror karln behöver förstoringsglas nu. TystOskyldig

Anmäl
2009-04-15 22:53 #9 av: Aldebaran

    ÅLDERN???      Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-15 23:02 #10 av: hatchepsut

Hmm #3 någonstans i mitt minne sitter något om den där skumpan/testikel tjohoppsan, som har med ätandet av ostron att göra? Vad har dr Livingstone att förtälja om detta?? Är jag helt ute ur Pyramiden nu  Crazy 1?

Anmäl
2009-04-15 23:15 #11 av: Aldebaran

skall aldrig mer äta ostron!!!!!     

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-15 23:26 #12 av: hatchepsut

#11 Hmmm, en slemmig upplevelse vill jag minnas...Ska kolla vad det förtäljs om detta i kungliga biblioteket...Wall Murals

Anmäl
2009-04-15 23:50 #13 av: Aldebaran

Bra artikel. Jag visste inte så mycket om dessa gamla gudinnor innan..Kommer nästa imorgon?

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2009-04-16 00:02 #14 av: cillaj

 

Tackar för det, japp, får bli så tror jag.

Anmäl
2009-04-16 00:04 #15 av: Ayena

Åhhh jag bara älskar dessa Gudinnor! Och precis som #1 känner jag mycket stor tillhörighet med dem, som om jag på något sätt känner dem.

Denna läsning blev också som stor inspiration att sätta bilder till dem alla tre. Jag kan liksom se framför mig bilderna av dem. Och de ska bli till alla tre!

Vad gäller Afrodite så har jag varit vid hennes födelseplats på Cypern. Ska leta fram fotografiet alldeles straxt!

 

Anmäl
2009-04-16 00:05 #16 av: cillaj

 

ja gör gärna det Ayena, jag har inga bra bilder på detta.

Anmäl
2009-04-16 00:26 #17 av: Ayena

Här är mitt foto från besöket på Cypern 1988. Utanför byn Pathos finns en plats där det påstås att Afrodite steg  upp ur havet.

Klippan som hon steg upp från ser ut som en liten svamp och är markerad med röda pilen. Det sägs att om man simmar ut runt denna klippa så blir man tio år yngre för varje varv.

Naturligtvis som charterresenär var jag där på utflykt med reseledare och hela alltet. Hon berättade en trevlig historia om en äldre man som efter att ha fått reda på denna magiska plats och föryngringen så vägrade han stiga av bussen. Han satt envist kvar och reseledaren frågade honom varför han inte ville stiga av.

 - Nej, jag har arbetat hårt och slitit i hela mitt liv och äntligen får jag vila och ha det bra - och jag tänker inte bli en dag yngre! Så därför stannar jag här!

Ja och här kommer då bilden på denna magiska plats Flört

 

Anmäl
2009-04-16 00:34 #18 av: cillaj

 

Gud så vackert, ja, inte vill jag heller bli yngre,men det var en kul historia tycker jag och lite gullig.

Tackar för den Gilla.

Anmäl
2009-04-16 01:07 #19 av: Wargmane

Hmm...ja här trvdes jag då...Gudin n or & Wargmånar....

Gudinnans kraft bär oss i Moder jords Grönskande famn....

Jösses vad gla jag är att det är  vår!

B.B //Kristina

Målet Är Att Livet ska Levas...
...tha mi a' lorg...

Medarbetare på Existens 

  

Anmäl
2009-04-16 01:43 #20 av: Ayena

Jag brukar hylla Mångudinnan vid fullmåne och vid nymåne. En liten ceremoni på balkongen Oskyldig.

Bara en liten en............

 

Anmäl
2009-04-16 19:55 #21 av: Millaris

Cilla mycket spännande artikel. Precis som flera här känner jag att detta tilltalar mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.