00. Existensiella frågor

Teosofiska konsekvenser i våra liv

2013-02-15 23:46 #0 av: Aldebaran

Teosofin avslöjar Ett-heten bakom den stora mängd olika former och uttryck av liv. Denna Ett-het är grunden för allt liv. Det är därför teosofi talar om ett Universellt Broderskap för alla varelser som ett faktum i naturen. Denna tanke om broderskap är inte baserat på känslor, utan på universums strukturen, där allt är oupplösligt förbundet med vartannat och samarbetar med varandra. Häri ligger förklaringen till de etiska riktmärkena teosofin talar om för det dagliga livet. Dessa bland andra är solidaritet, medkänsla, samarbete och broderskap utan att göra åtskillnad gällande hudfärg, nationalitet, social status eller religiös övertygelse.

Teosofin lär att allt som lever gör så i enlighet med universella lagar. En av dessa lagar är den om återförkroppligande (reinkarnationen), vilket innebär att människan upprepat kommer att födas på nytt. I samband med detta finner vi lagen om orsak och verkan, vilket pekar på en strikt rättvisa i universum, där det inte finns utrymme för slumpen, bra och /eller dålig tur. Varje människas karaktär och de förhållanden under vilka han eller hon lever, är de naturliga konsekvenserna av de egna handlingarna och tänkandet i tidigare liv.

Människan styr sitt eget öde. Det innebär att varje människa är kapabel, om han eller hon så önskar, att förändra sitt eget liv och karaktär, och där igenom uppnå sin egen salighet. Det sätt som teosofin visar på för kunna uppnå detta är att leva i enlighet med idealen om Universellt och mänskligt broderskap, och genom att i sitt dagliga liv praktisera de etiska principerna. Och de hjälpmedel vi har är det esoteriska studiet, och kontemplationen.

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2013-02-15 23:52 #1 av: fredrikh

Jag håller med till fullo. Intressant! Jag måste också bara säga att det var väldigt klokt och bra skrivet av dig.

Anmäl
2013-02-15 23:59 #2 av: Aldebaran

Tack och välkommen hit Glad


Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl
2013-02-19 20:55 #3 av: Moonwing

Ja, välkommen, Fredrikh!

"..teosofi talar om ett Universellt Broderskap för alla varelser som ett faktum i naturen.

.. Denna tanke om broderskap är inte baserat på känslor, utan på universums strukturen, där allt är oupplösligt förbundet med vartannat och samarbetar med varandra. 

Häri ligger förklaringen till de etiska riktmärkena teosofin talar om för det dagliga livet.."


Det är därför det är så viktigt!..att inte glömma det "vanliga" empatiska, mänskliga mötena, vi har ..varje dag..-i livet!

Jag kan bli så trött på detta snack om att "andligt uppbyggande arbete", skall vara så speciellt..varför då..och varför;"vardå"?

Vi är!...-speciella, var dag! När vi möter varandra, här eller på jobbet, i familjen eller fejjan..

...-och bra, så länge vi kommer ihåg..-vad vi betyder för varandra!

Det tror jag är vår "mänskliga uppgift", att påminna varandra om varför vi är här-inte för att döma, utan för att lotsa..Skämtar..stor som liten, liten som stor!Glad"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2013-02-20 02:22 #4 av: [yodhe]


Men det var ju en väldigt bra förklaring till vad Teosofin står för..Tummen upp

Mmm...Wingen..andlighet är ingen enkel sak att ..varken diskutera eller praktisera idag..Vilar huvudet i handen

Teosofi är kanske den som man diskuterar utan att vara religiöst..så kan man kanske se det...Den står ju inte för någon form av det..

Tack Alde..Pussmun

Anmäl
2013-02-20 16:49 #5 av: Moonwing

Nej det har du rätt i Yodhe, å det är kärnan i det jag menar, vi är ju  det vi skall lära oss förvalta (naturligtvis med hjälp av befintlig kunskap, som verkar igenom oss själva).

...inte vänta på att något skall komma utifrån och "rädda oss",genom att ge oss färdiga svar- och det betyder absolut inte att vi skall upphöra tänka och ifrågasätta..tvärtom!Glad

Men visst är det inget lätt arbete, och varför skulle det? Då hade vi nog som sagt ej varit här..Oskyldig

Det fina är att envar har sin egen väg att gå, och vi har inte rätt att ha synpunkter hur någon går den, det är egentligen därför ingen trossats är av ondo..så länge den inte missbrukas-som allt annat.Skämtar

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.