41. Tidigare civilisationer

Kaimanawa

2018-09-19 15:35 #0 av: Huygens

På Nya Zealand finns något som kallas Muren Kaimanawa, en formation av megalitiska stenblock hoppassade extremt tätt intill varandra. Kaimanawa är även namnet på en hästras och på en bergskedja i Nya Zealand, men här använder jag Kaimanawa för att beskriva dom uråldriga megaliterna i Muren Kaimanawa.

Det finns vittnesmål och resultat med slagruta att Kaimanawa och andra kultplatser på Nya Zealand, där uråldriga stenar rests, är centrum för kraftplatser på liknande sätt som Stonehenge och Rollright. Den intresserade kan hitta mer info genom att leta på nätet.

En arkeologisk fundering är att Kaimanawa är basen för en stor flat typ av pyramid. Kaimanawa har täckts av aska som föll från ett vulkanutbrott för 1800 år sedan. (YT/Turehu NZ, 2017-02-14, 8 min)


Då homo sapiens sapiens (maorier) först kom till Nya Zealand för 800 år sedan, måste någon annan ha byggt Kaimanawa, som kan vara del av ett komplex, äldre och större än t ex "närbelägna" Nan Madol (wiki).

En fundering är att Kaimanawa är över 300 000 år gammalt och då befinner vi oss i ett helt annat land. (YT/Mystery History, 2018-02-21, 3 min)

Precis som i Australien har myndigheterna gett industrin tillstånd att spränga och bulldozra bort uråldriga stenlämningar och grottor med mycket gamla grottmålningar. Ännu har inte Kaimanawa förstörts, men risken är reell, då stenmegaliterna är för gamla för att ha byggts av nu kända människor och därför inte anses kunna existera.

Den etablerade akademiska världen har mött upptäckten av Kaimanawa med kallsinne, på samma sätt som upptäckten av 12 500 år gamla Göbekli Tepe.


Så..?

Hur gick det med utgrävningen av Kaimanawa?

Till att börja med skickade den etablerade vetenskapen ut en geolog år 1996, som avfärdade Kaimanawa som en "naturlig formation". Dom rätblocksformade stenarna hade bildats med "naturligt" släta ytor och sidor. Ett geologiskt argument var att några av sprickorna i blocken gick genom mikrokristaller som var gemensamma för två stenblock och därför kunde den raka sprickan anses vara naturligt uppkommen av jordbävning och inte resultatet av bearbetning. Liknande sprickor kan hittas i Gizapyramidens stenar och antyder att det yttre stenblocket gjutits över det inre stenblockets skrovliga och ojämna yta, vilket gett en perfekt passform mellan dom två stenarna.

Men visst, en del av sprickorna kan vara resultat av jordbävningar, särskilt om Kaimanawa byggts för 100 000-tals år sedan. Ett avlångt 8 tons stenblock kan ju ha delats i två 4 tons stenblock vid en jordbävning.

Geologen påstod också att Kaimanawa bestod av 330 000 år gammal vulkanisk ignimbrit, som vanligen är porös, men i detta fall blivit mycket kompakt.


Professor i arkeologi Berry Brailsford, trodde dock inte på geologen och såg till att ett stenprov togs från den "naturligt formade" Kaimanawa. Provet analyserades av ett geologiskt laboratorium som kom fram till att stenprovet var av typen ryolit, som är en sorts granit. Viss ignimbrit kan bli till ryolit, så det första geologiska utlåtandet var inte helt fel.

Men i alla fall kollade arkeologiprofessor Berry Brailsford var den närmaste förekomsten av ryolit fanns, och den platsen var 10 km bort från stället där Kaimanawa hittats. Det innebar att stenblocken måste släpats 10 km eller så hade man hittat en helt ny plats med "naturlig" ryolit.


År 1996 (eller år 1998?) startade en utgrävning under ledning av professor i arkeologi, Berry Brailsford. Utgrävningen uppmärksammades i media och det visade sej att ett horisontellt stenplan fanns en meter ner i matjorden, under det som var basen för Kaimanawa. (YT/cornermystery, 2011-02-26, 4 min)

När media förkunnat nyheten, gick Drottningen in och stoppade utgrävningen. Det hela tystades ner i nyazeeländsk media och någon mer utgrävning av akademisk sort har ej gjorts.

Locket på.

Nya Zeeland är ej en demokrati, även om nationen har ett slags valt parlament. Varför Drottningen (på eng. "The Crown") ansåg utgrävningen så viktig att hon stoppade en utgrävning av en "naturlig stenformation" på Nya Zeeland, är ej besvarat.

Jag har inte kunnat hitta några fler uppgifter om Kaimanawa annat än att det ska finnas ett 10-tal liknande platser på Nya Zeeland med monolitblock som ofta täcks av gammal vulkanaska och rejäla lager med matjord.

Enligt maorisk muntlig tradition var Kaimanawa byggt på Nya Zeeland före maoriernas anländande.


Anmäl
2018-12-08 21:37 #1 av: Aldebaran

Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.