41. Tidigare civilisationer

Atlantis

2018-11-02 14:13 #0 av: Huygens

Bifogade bilden är sammansatt av tre andra bilder enligt följande: Den första bilden (Richat) är NASA public domain, datum (?) 2006-04-05 och finns på wikimedia commons här. Den andra bilden (Richat + öken) är NASA public domain, datum 2014-11-22 och finns här. Den tredje bilden (Horus Öga) är från Jon Bodsworth, copyright free use och finns här. Samtliga 3 bilder har redigerats och sedan sammanfogats.


Atlantis (wiki) styrdes av kungen Atlas, son till Poseidon. Det finns också en annan Atlas (wiki), en titan, som sägs hålla uppe himlen, alternativt "världen".

Det fanns dessutom en kung Atlas över det forntida landet Mauretanien (wiki), som täcker det som idag kallas Maghreb; det moderna Mauretanien och det översta av nordvästra Afrika ända bort till gränsen mot nuvarande Libyen. Kan det vara så att kung Atlas över Atlantis och kung Atlas över Mauretanien är en och samma kung?


Så var angav angav Herodotus (wiki) att Atlantis fanns? Jo, han angav Atlantis till att ligga i västra Afrika, söder om dagens Atlasberg. Dock är avstånden oklara. Söder om Atlasbergen finns mestadels dagens Algeriet och därefter kommer Mauretanien.

En möjlighet som framförs är att Atlantis var ett område som låg i en större vattensamling i dagens Mauretanien och det finns just ett sådant område som kan stämma in på Platos beskrivning av Atlantis.

Formationen Richat (wiki) i Mauretanien passar in på formen av Atlantis. Två ringformade öar, den ena ön inne i den andre, i en enorm (numera uttorkad) sjö med en diameter av 50 km. En långsträckt bergskedja i norr med floder som sköljer ner i ett frodigt landskap, precis som Platon beskrev Atlantis. En långsträckt platå, precis som Atlantis befann sej på, Adrarplatån.

En källa i mittön med sötvatten.

Diametern av Atlantis ska enligt Platon/Solon vara 23,5 km, vilket stämmer in ca 2 km när, på Richat. Ett utflöde av vatten i söder enligt Platon. Richat hade sitt utflöde i sydväst innan Global Uppvärming förvandlade den frodiga regnskogen i Sahara till en öken.

(YT/Bright Insight, 2018-09-05, 23 min)


Det finns ingen liknande struktur som Richat någonstans på jorden. Ingen vet hur Richat skapats. Kopplingen mellan Richat och Atlantis är helt mörkad och dold, dold och mörkad på wikipedia.

Ett problem existerar dock. Richat befinner sej mer än 300 m över havsnivå och långt från havet. Lägg dock märke till att Richat kallas Afrikas Öga och att Richats utflöde till sydväst påminner om strålen ut från faraoniska egypternas Horus Öga. Kan någon ha sett Richat/Atlantis från rymden och sedan återgett Atlantis i form av Horus Öga, gudinnan Wadjet (wiki)?

Kanske får vi svar om det dränkta templet Sais (wiki) i Nilen med hieroglyferna om Atlantis undersöks?

Vetenskapens officiella ståndpunkt är att Atlantis är pseudovetenskap och dessutom den enda historiska berättelsen där både Platon och Solon ljugit, precis som Homer ansågs ha ljugit om existensen av Troja.


Anmäl
2018-11-02 14:28 #1 av: Huygens

Det kan även vara intressant att titta på Herodotus (wiki) "världskarta", som återgavs av Guillaume Louis Figuier (wiki), bortgången år 1894, varför den inkluderade bilden, från sajten mediterranees, ej längre omfattas av krav på upphovsrätt.

Atlantis stavas Atlantes på kartan och är placerat i västra Afrika under Atlasbergen. Sträcker man ut området kan det ungefär motsvara platsen av Richat. (YT/Bright Insight, 2018-10-30, 17 min)

Notera även att alla kopplingar mellan Herodotus och Atlantis saknas på Herodotus wikipediasida.


Anmäl
2018-11-02 23:53 #2 av: [Hukanson]

Det är ganska uppenbart att om man ska gå efter kartorna är det Madeira som är Atlantis.  Frågan blir då varför man säger "det sjunkna Atlantis" när ön är som den alltid har varit.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2018-12-08 21:37 #3 av: Aldebaran

Glad

Satyat Nasti Paro Dharmah

Sajtvärd på Existens och Filosofi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.