Annons:
Etikett42-kultur-och-folktro
Läst 512 ggr
Huygens
2019-08-12 13:33

burakumin

Begreppet burakumin (wiki) är en omskrivning, en eufemism, som betyder "byfolk" på japanska och är en förskönande omskrivning från tidigare beteckningarna, t ex eta, som betyder "full av smuts" eller "överflöd av orenhet".

En annan utstött grupp var hinin, som sedermera också kom att räknas till burakumin.

Eta bestod ursprungligen av personer som arbetade med "förbjudna" aktiviteter, ungefär som islams haram. Dödgrävare, likbärare, avloppsarbetare, slaktare, garvare som kom i kontakt med djurhudar etc, alla yrken som gav dålig karma till buddhister.

Eta kom hela tiden i kontakt med "orenheter" och kunde på så sätt aldrig helt rena sej i dom traditionella buddhistiska ritualerna. Vidrörde du slaktkött drabbades du av kegare, "synd". Har du drabbats av synd måste du gå till en särskild plats och "renas". Jobbar du med att samla in avföring från marken eller hanterar lik, kommer du ständigt att vara märkt av kegare och du kan antagligen aldrig bli helt ren.

Hinin bestod av människor från i grupper som allmänheten antingen sågs ner på eller som var direkt olagliga; prostituerade, gycklare, skådespelare, bedragare, artister, tjuvar, konstnärer etc, dvs "onyttiga" personer.

Även besegrade samurajfamiljer eller familjer som trängts ut och fråntagits sina landområden, blev utstötta, burakumin.

Ursprunget till att tänka i termer av burakumin (eta, hinin) och i övrig befolkning kom ursprungligen från Indien till Kina, där ett kastsystem skapades av Konfucius och med dom kastlösa, oberörbara. Kastsystemet i Kina med fyra kaster fördes över till Japan. Två lägstagrupper utanför kastsystemet uppstod i Japan - orena och ickemänniskor - eta och hinin. Deras hemort listades i deras papper, så att företag inte skulle anställa dom av misstag och ingen skulle råka gifta sej med en burakumin utan att veta om det och på så sätt dra vanära över sitt namn. Myndigheterna tvångsförflyttade och tvångstatuerade ickemänniskorna, burakumin.

Därför har yakuza idag tatueringar som hågkomst av sitt ursprung och bär ofta dessa tatueringar med stolthet. Det japanska samhället skapade sina egna utstötta, sin egen maffia.

(YT/Rare Earth, 2017-08-15, 9 min)

Om du är utan framtid och dina barn är fast i ett kastsystem, räknas du som en smutsmänniska, en burakumin. Det gör att du får mycket svårare att få jobb som vanliga japanar har och du måste bo i särskilda stadsområden med nedgångna och förfallna hus - burakuminbostäder.

Hemlösa efter Fukushima blev snart burakumin och tidningarna slutade snabbt skriva om dom som blivit hemlösa. Många unga japaner tror idag att dom hemlösa från Fukushima har fått bostäder på annat håll och inte lever i containrar, för media i Japan skriver ju inget längre om Fukushima.

Istället har dessa hemlösa hamnat i det kastlösa burakumin. En burakumin räknas som 1/7-dels människa. Vanliga japaner vill inte ses tillsammans med burakumin.

Även handikappade, efterblivna och äldre som saknar pension eller saknar barn, blir snabbt burakumin. En berättelse kom från en västerlänning, som noterade att han sällan såg någon i rullstol eller handikappade i Japan, tills han en dag på en biltur tog sej till ett stadsområde han aldrig varit tidigare.

Där såg han på morgonen mer än 100 burakumin: handikappade, efterblivna, blinda, mentalpatienter, äldre, som togs ut på en gruppromenad. Dom snarast föstes runt på morgonpromenaden. När han frågade sin bekanta fick han inga eller generade svar. Det var "fattiga", oberörbara, smuts, burakumin.

En annan västerlänning hade lärt känna en blind japan som han ofta tog en öl med på kvällen. En afton såg hans chef honom med den blinde. Chefen blev blek i ansiktet och sa nästa dag till västerlänningen att han skulle sluta umgås med den blinde.

Varför då? frågade västerlänningen.

"Burakumin." svarade chefen i ett ord och gick sedan sin väg.

Det visade sej att den blinde inte ursprungligen var burakumin, men var så fattig pga sitt handikapp att han varit tvungen att flytta till ett burakuminområde för att ha råd med hyran.

Rent genetiskt skiljer sej inget mellan burakumin och vanliga japaner. Systemet med burakumin gjordes visserligen olagligt år 1860, men Japan är ett land av traditioner.

Man kan förstås fundera på hur personer från andra länder placeras in i det existerande systemet.

Annons:
[Hukanson]
2019-08-22 11:24
#1

Måste Vägen till Buraku gunga så?

[Hukanson]
2019-08-22 11:49
#2

Numbers of burakumin range from an official tally of around one million to over three million as assessed by the Buraku Liberation League.

Denied social mobility, some join the yakuza, or organized crime syndicates, where it is a meritocracy. Approximately 60 percent of yakuza members are from burakumin backgrounds. Nowadays, however, a civil rights movement is having some success in improving the lives of modern-day buraku families.

Upp till toppen
Annons: