Annons:
Etikett40-aktuellt-i-världen-och-hemma
Läst 288 ggr
Niklas
12/25/20, 4:13 PM

Lär dig upptäcka och bemöta konspirationsteorier

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I samband med katastrofer, just nu Corona-pandemin, ökar antalet konspirationsteorier och försök att sprida lögner och osäkerhet. EU:s webbplats om desinformation och konspirationsteorier berättar hur du känner igen en konspirationsteori:
 

Är det här en konspirationsteori?

1. Kolla upp skribenten – vem skriver det här och varför?

Troligtvis inte Troligtvis
• Skribenten har utbildning och meriter på området • Skribenten är en självutnämnd expert utan koppling till någon ansedd organisation eller institution
• Skribenten använder kontrollerbara fakta och bevis från vetenskaplig eller akademisk forskning • Skribenten påstår sig ha meriter men de klarar inte faktakollen eller är mycket svävande
 
 

2. Kolla källan – är den pålitlig och har gott rykte?

Troligtvis inte Troligtvis
• Källan har citerats av flera ansedda medier • Det är inte klart vem källan till uppgifterna är
• Uppgifterna har stöd av flera forskare/akademiker • Uppgifterna delas bara av självutnämnda experter
• Oberoende faktagranskande webbplatser stöder källan och dess påståenden • Oberoende faktagranskande webbplatser stöder inte källan och har motbevisat dess påståenden
 
 

3. Gå igenom tonen och stilen – är den balanserad och rimlig eller sensationslysten och endimensionell?

Troligtvis inte Troligtvis
• Skribenten vågar fördjupa sig i ett komplext ämne och tar upp olika perspektiv • Skribenten presenterar sina uppgifter som den enda sanningen
• Skribenten vågar erkänna att han eller hon inte vet allt • Skribenten ställer frågor utan att ge några svar
• Tonen är objektiv och konkret • Skribenten svärtar ner alla som de tror ligger bakom den påstådda hemliga komplotten
  • Tonen är subjektiv och känslosam
  • Känsloladdade bilder och anekdotiska berättelser används för att åskådliggöra budskapet

 

Sprid inte information vidare innan du har kontrollerat att den är riktig!

 
Läs mer på Europeiska Unionens webbplats om desinformation.

» Se upp med desinformation | Europeiska kommissionen

» Så upptäcker du konspirationsteorier | Europeiska kommissionen

[Foto av Mika Baumeister på Unsplash]


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Beautiful, free images and photos that you can download and use for any project. Better than any royalty free or stock photos.
  • Redigerat 12/25/20, 4:30 PM av Niklas
Annons:
Pyttelite
12/25/20, 5:00 PM
#1

Viktig och nödvändig information.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


JRSN
12/25/20, 6:06 PM
#2

#0: Vem är du; Sancho Panza som slåss mot väderkvarnar? Du driver ju själv en konspirationsteori om att alla konspirationsteorier är falska. Du uppfyller själv samtliga påståenden under rubriken 'Troligtvis'. Detta är bara pinsamt!

Det finns inga sanna eller falska teorier; det finns bara teorier. Inse detta!

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Niklas
12/25/20, 7:33 PM
#3

#2: 😀


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Condor
12/26/20, 11:42 AM
#4

#2:

Man kan också vända på saken och fråga dig om du kan ge ett exempel på nån av de konspirationsteorier som sprids ut nu som du inte tror på? Eller tror du på alla? Jag läste en gång att någon skrev på social mecdia att om någonting kallas konspirationsteori, så vet han att den är sann. Tänker du också så?

Men vi som inte antingen tror eller inte tror, vi granskar saker och det gör inte ni som tror. För er som tror verkar det att vara helt främmande att granska saker. Ni konspirationsteoretiker känner inget annat än att antingen tro eller inte tro.

Ta som exempel den här tråden:

https://utomjordiskt.ifokus.se/discussion/1490552/trevligt-med-vaccinet

Huygens granskade ingenting av det som han ställde in här, men det gjorde jag. Alla hans konspirationsteorier visade sig vara fejk.

  1. Det visade sig att sjuksköterskan svimmade pga henes sjukdom.

  2. Det visade sig att sjuksköterskan inte är död och att historian om hennes död var konstruerad/fejhkad.

  3. Det visade sig att det inte fejkades vaccinationer.

  4. Det visade sig att vaccinets innehåll inte mörkades.

  5. Det visade sig att militären i USA inte planerade att tvångsvaccinera alla under 24 timmar.

Varför kan inte ni som tror granska vad ni ställer in? Att det inte är så svårt visade jag ju.

Speciellt punkt 5 är lätt att debunka. Det är administrativt och logistiskt omöjligt att vaccinera hela USA under 24 timmar. Det är inte ens möjligt under 24 dagar. Tänk hur mycket personal som det skulle behövas och så mycket vaccin finns inte ens tillgängligt ännu.

Med lite sunt förnunft och lite möda är det lätt att granska sådana här "teorier". Men kanske teorier är fel ord, för en teori ska ju åtminstone ha någonting som stöd än bara fantasier. Konspirationsfantasier vore ett mer träffande ord. Sen ska du veta om man ständigt ställer in fejknyheter, att man med tiden förlorar sin trovärdighet och folk blir skeptiska redan när de ser att en sån person ställer in en "teori/fantasi".

Vi är många som har tittat mot stjärnorna och haft en förnimmelse att vi hör hemma någon annanstans än här på Jorden, eller att det hade varit mycket märkligt om vi är helt ensamma i universum.Tiden är nu kommen, där det dolda minnet om vår kosmiska identitet från andra universum ska väckas till liv. Utomjordiskt iFokus är en plats för de som känner en djup samhörighet med rymden, universum och alla dess mysterier. Utomjordiskt iFokus är en plats för oss som tror, och de som vill tro.
  • Redigerat 12/26/20, 11:44 AM av Condor
Niklas
12/26/20, 1:12 PM
#5

#4: Problemet är nog snarast i att det inte ligger i deras intresse att hitta sanningar eller lögner, bara att sprida osanningar och rädsla.

Jag tror inte ens det stämmer som påstås i #2, att jag har sagt att alla konspirationsteorier är falska, men det är ingen idé att ens fråga.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Condor
12/26/20, 1:28 PM
#6

#5:

De har en tro och letar efter saker som stöder deras tro och det är fejknyheterna som sprids ut. Därför granskar de heller inte, för att fejknyheterna bekräftar deras syn på världen.

Jag har heller aldrig läst att du har sagt att alla konspirationsteorier är falska, men vem som inte känner något annat än att antingen tro eller inte tro tolkar det som att andra också bara har en tro, för att de känner inget annat. Granskning är ingen del av deras "verklighet".

Annons:
Niklas
12/26/20, 1:54 PM
#7

🙂


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

johan
12/26/20, 2:14 PM
#8

#2: Problemet är ju inte om det finns sanna eller falska teorier eller inte. Problemet är att du verkar förespråka att det inte finns någon sanning över huvud taget. Allt är på sin höjd subjektiva upplevelser.

Det är ett så otroligt märkligt förhållningssätt till världen, kunskap och vetenskap.

Jag undrar också om det finns något som du själv skulle klassa som en konspirationsteori, eller om det är så att du tycker allt är lika sannolikt eller osannolikt, oavsett bevisning eller brist på bevisning.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

JRSN
12/26/20, 5:36 PM
#9

#8: Nu tycker jag du börjar framföra argument på ett mer resonerande och ödmjukt sätt (även om du är en smula ironisk). Att det, till synes, verkar vara ett otroligt märkligt förhållningssätt till världen, kunskap och vetenskap beror helt enkelt på att tillvaron inte enbart är rationell utan även mystisk.

Det är en bra frågeställning, om det finns något jag själv skulle klassa som en konspirationsteori, behöver fundera på det en stund. Återkommer. Men mellan tummen och pekfingret är det väl konspirationsteorin att vacciner botar sjukdomar. Det lär, enligt uppgift, inte ha gjorts några dubbelblind-studier med vacciner, där enbart koksaltlösning använts som jämförelse.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

johan
12/26/20, 7:14 PM
#10

#9: Vacciner botar inte sjukdomar. Dom undviker sjukdomar.

Tror du på immunförsvar? Jag har svårt att föreställa hur man kan tro på immunförsvar, men inte tro på vacciner nämligen. Det skulle inte gå ihop.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

JRSN
12/26/20, 7:27 PM
#11

#10: Ja, med ett fullgott immunförsvar är blotta idén om vacciner överflödig. Men immunförsvaret kan behöva stärkas med exempelvis D-vitamin, zink och C-vitamin. Många läkare propagerar idag för liknande behandlingar istället för vaccinationer, innehållandes farliga gifter.

HOW VITAMIN C, VITAMIN D, AND ZINC CAN STRENGTHEN YOUR IMMUNE SYSTEM

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Research has shown that daily doses of vitamin C, vitamin D-3 and Zinc offer significant boosts to the immune system. Zinc is also an essential mineral to the thymus gland, which orchestrates the immune function in the human body. This is why Hospitals Are Now Using Mega-Doses Of Vitamin C To Help COVID-19 Patients We’ve…
johan
12/26/20, 7:29 PM
#12

#11: Och hur blir kroppen immun mot ett visst virus?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

JRSN
12/26/20, 11:48 PM
#13

#12: Jag har hört att antikroppar är proteiner som produceras av lymfocyter i syfte att samla in och buffra oönskade ämnen i kroppen. Man får då förmoda att vissa proteiner är specialiserade på att fånga in specifika smittämnen och att immuniteten är en effekt av den specialiseringen. Kan dessvärre inte uppge någon källa till uppgifterna.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Annons:
johan
12/27/20, 12:01 AM
#14

#9: Vore intressant att höra hur du förklarar att mässlingen sjönk till nära noll dödsfall per år efter att man började massvaccinera barn under 70-, men framför allt bättre vaccin under 80-talet. Och att antal fall ökat under senare år i takt med att vaccin-motståndarna fått större spridning.

Det är ju ett rätt osannolikt lustigt sammanträffande att antal dödsfall sjunker när vaccinationerna ökar, och ökar när vaccinationerna sjunker. Nästan så man kan tro att vaccinet påverkar utfallet…

Eller är mässlingen också en fejk-sjukdom och det frivilliga vaccinet ett sätt att kontrollera befolkningen, som Huygens säkert föreslagit?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

  • Redigerat 12/27/20, 12:02 AM av johan
JRSN
12/27/20, 8:15 AM
#15

#14: Frågan är vilken information man tar del av. Det finns uppgifter som visar att vaccinerna infördes när antalet fall redan var på väg ner. Kolla länken och skrolla ner till grafen för mässlingsstatistiken.

Vaccinationer – fördelar och nackdelar (Jackie Swartz)

Jag vill egentligen inte diskutera vacciner, var och en får själv läsa på och ta beslut efter eget huvud.

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Detta häfte är jag glad att äga ett exemplar av i pappersform men lyckligtvis finns den även i pdf-form att ladda hem. Från år 1999 (7 år efter första upplagan) och fortfarande högaktuell även om mycket mer har skett på området sedan dess, absolut inte i positiv riktning för mänskligheten. I detta inlägg kommer jag…
johan
12/27/20, 11:45 AM
#16

#15: SCB brukar vara bra för svensk statistik.

När dina beslut i ditt eget huvud påverkar andras liv tycker jag det är relevant att fråga sig om var och en faktiskt ska få det.

Det är skillnad på om du tror på andar eller inte. Det påverkar inte andras överlevnad. Och där håller jag med om att var och en får tro vad dom vill.

Men andra områden påverkar i allra högsta grad andras liv. Vissa saker får extremt verkliga och konkreta konsekvenser oavsett om du tror på dom eller inte.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Condor
12/27/20, 12:07 PM
#17

#9:

Citat JRSN: "Men mellan tummen och pekfingret är det väl konspirationsteorin att vacciner botar sjukdomar. Det lär, enligt uppgift, inte ha gjorts några dubbelblind-studier med vacciner, där enbart koksaltlösning använts som jämförelse."

Där tar du fel. Precis som med alla mediciner måste vacciner genomgå studier i 3 faser och dessa är placebokontrollerade dubbelblindstudier. Före dessa 3 faser görs det ävn studier under utvecklingen av ett vaccin.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7582051/

#13

Citat JRSN: "Jag har hört att antikroppar är proteiner som produceras av lymfocyter i syfte att samla in och buffra oönskade ämnen i kroppen. Man får då förmoda att vissa proteiner är specialiserade på att fånga in specifika smittämnen och att immuniteten är en effekt av den specialiseringen. Kan dessvärre inte uppge någon källa till uppgifterna."

Specialiseringen är den, att kroppen först måste komma i kontakt med ett antigen (virus, te.x.) för att producera "specialiserade" antikroppar mot just det antigenet (det viruset). Vid den första kontakten producerar kroppen igM antikroppar för att bekämpa en akut infketion. Dessa försvinner snabbt igen när infektionen är avklarad. Det immunologiska "minnet" är dock igG antikropparna. Dessa bildas först 3 veckor efter den första kontakten, men stannar i blodet längre tid. Kommer kroppen nu i kontakt med antigenet (viruset) igen, kan den mycket snabbare bilda specialiserade antikroppar mot just det antigenet (virusen).

Det finns 2 möjligheter att bilda immunitet. Den första möjligheten är att bli sjuk av viruset och överleva infektionen. Den andra möjligheten är att bli vaccinerad. Man kan använda sig av levande virusmaterial, i en så liten mängd att kroppen klarar av infektionen eller av det nya mRNA vaccinet, där man i stället för levande virusmaterial använder sig av enstaka RNA sekvenser av viruset.

mRNA vaccinet är säkrare och man slipper använda sig av skadliga saker som kvicksilver eller squalen, som har syftet att försvaga levande virusar i ett vaccin.

Som alltid kommer det finnas ett litet antal människor som skadas av ett vaccin och ett stort antal människor som räddas av ett vaccin. Var och en får själv välja vilken risk han är beredd att ta. Själv har jag inte vaccinerat mig mot någonting sen 70-talet, men jag kommer att vaccinera mig mot covid så snart vaccinet finns tillgängligt.

Condor
12/27/20, 12:11 PM
#18

#16:

Just det! Man ska inte manipulera folk genom att sprida ut fejknyheter om ett vaccin för att skrämma folk. Det kan vara dödligt!

Condor
12/27/20, 3:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Hittade den här bilden och översätter till svenska:

Du forskar inte om du tittar på youtube klipps som handlar om konspirationsteorier.

Du är inte "skeptisk" om du tror på dumheterna som sprids ut.

Du "filosoferar" inte om du sprider ut de här dumheterna ofrågad.

Du är helt enkelt en vanlig IDIOT.

johan
12/27/20, 3:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

#19: Fick mig att tänka på den här…

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
Upp till toppen
Annons: